miercuri, 24 aprilie, 2024

Sanatatea mintala a milioane de persoane, pusa in pericol de pandemia de coronavirus

Distribuie:

Publicat:

Sănătatea mintală a milioane de oameni este grav afectată de criza COVID-19, în contextul accentuării temerilor și stărilor de anxietate și al perturbării serviciilor medicale de specialitate.

Lipsa interacțiunilor sociale din cauza pandemiei a avut și are în continuare efecte profunde asupra sănătății mintale, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei conferințe la Geneva.

Serviciile pentru sănătatea mintală, întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume

Potrivit OMS, țările au raportat întreruperea pe scară largă a mai multor tipuri de servicii critice pentru sănătatea mintală:

Peste 60% au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, inclusiv copii și adolescenți (72%), adulți vârstnici (70%) și femei care necesită servicii prenatale sau postnatale (61%).

67% au constatat întreruperi ale consilierii și psihoterapiei; 65% pentru serviciile de reducere a automutilării; și 45% la tratamentul de întreținere pentru dependența de opioide.

Aproape o treime (35%) au raportat întreruperi la intervențiile de urgență, inclusiv cele pentru persoanele care se confruntă cu convulsii prelungite; sindroamele de sevraj severe ale consumului de substanțe și delirul, adesea un semn al unei afecțiuni medicale subiacente grave.

30% au raportat întreruperi la accesul la medicamente pentru tulburări psihice, neurologice și de consum de substanțe.

Aproape trei sferturi au raportat perturbări, cel puțin parțiale, ale serviciilor de sănătate mintală la școală și la locul de muncă (78%, respectiv 75%).

Un nou val de anxietate, atacuri de panică și depresie

În condițiile în care aceste servicii au fost întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume, în timp ce solicitarea pentru sănătate mintală este în continuă creștere, depreHUB atrage atenția asupra dimensiunii emoționale a pandemiei și necesității de finanțare a acțiunilor de sănătate mintală publică în România.

CONTNUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img