sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Saptamana luminata. Ce e INTERZIS sa faci in aceasta perioada. Traditii si obiceiuri

Distribuie:

Publicat:

SAPTAMANA LUMINATA traditii si obiceiuri. Saptamana care urmeaza dupa Paste se numeste Saptamana Luminata. In Saptamana Luminata sunt mai multe lucruri pe care nu aveti voie sa le faceti, conform traditiilor.

In Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu „harti”. Conform Tipicului Sfantului Sava, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupaRusalii), este „dezlegare la peste”.

De asemenea, de la Invierea Domnului si pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni.

Incepand din Duminica Sfintelor Pasti si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor, „Ingerul a strigat”, iar credinciosii se saluta cu cuvintele „Hristos a Inviat!” si raspund „Adevarat a Inviat!”

In Saptamana Luminata nu se citeste Psaltirea si nu se fac parastase pentru cei trecuti la cele vesnice, slujbele fiind reluate dupa Duminica Tomii.

Slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala. Slujba inmormantarii este inlocuita de slujba Invierii. Asadar si cantarile acestei slujbe vorbesc de biruinta Vietii asupra mortii.

Marti, in Saptamana Luminata, au loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet, sfintit in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile din Sfanta si Marea Joi, din Saptamana Patimilor. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce este sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img