joi, 18 aprilie, 2024

Sapte beneficii ale gutuilor asupra sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Intr-o gutuie se ascunde o adevarata farmacie, dau asigurari nutritionistii, dar si specialistii in medicina naturistaa. Aceasta pentru ca, fructele-vedeta ale toamnei tarzii concentreaza o gramada de substante cu proprietati benefice pentru sanatate: potasiu, vitamina C, antioxidanti, fibre alimentare, fiind indicata in ameliorarea digestiei, scaderea indicelui glicemic si imbunatatirea vederii.

Gutuile sunt usor de digerat. Bogate in fibre alimentare, gutuile stimuleaza peristaltismul si secretia de suc gastric, usurand digestia, prevenind constipatia si protejand organismul de riscurile cancerului colorectal. Fibrele alimentare continute scapa organismul si de nesuferitul colestrol „rau“ – LDL – curatand arterele de depuneri.  100 de grame de gutui contin 2 grame de fibre alimentare.

Gutuile ajuta persoanele cu diabet. Pe langa faptul ca imbunatatesc digestia, fibrele alimentare se absorb greu, ajutand la mentinerea constanta a nivelului de zahar in sange.

Gutuile au proprietati anticancerigene. Studiile facute pana acum au aratat ca fitochimicalele si polifenolii din aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a astmului si diabetului. Cercetarile mai sugereaza ca un consum regulat de gutui contribuie la reducerea riscului in cancerele de colon si de plamani.

Gutuile pastreaza sanatatea inimii si imbunatatesc vederea. Coaja gutuilor contine un antioxidant puternic numit quercetina care reduce inflamatia vaselor de sange, fapt care ajuta inima sa functioneze la parametri normali. Totodata, fitonutrientii si flavonoizii continuti reduc din radicalii liberi din organism responsabili si de deterioararea vederii.

Gutuile cresc imunitatea. Cuprul si fierul din fructe sunt esentiale in formarea celulelor noi de sange. Deficienta de fier duce la anemie si oboseala. Alte minerale continute sunt potasiul si magneziul. Gutuile sunt bogate in vitamina C – 100 de grame de fructe continand 15 mg  – vitamina care este de un real ajutor in ridicarea imunitatii organismului si reducerea riscului de infectii virale, precum si in vitamina B complex. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img