miercuri, 17 aprilie, 2024

Sarbatoare 19 februarie 2019. Iata ce sfinti sunt praznuiti astazi

Distribuie:

Publicat:

Calendar Crestin Ortodox. Sarbatoare 19 februarie 2019. Pe data de 19 ferbuarie, sunt praznuiti Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia, Sfanta Mucenita Filoteia.

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia au trait in vremea imparatului Nero. Sfantul Arhip a fost episcop in cetatea Colose, din Frigia. Sfantul Filimon a fost convertit la crestinism de Sfantul Apostol Pavel, si in casa lui se adunau crestinii pentru a participa la rugaciunea comuna, scrie crestinortodox.ro. Sfanta Apfia, sotia lui Filimon, randuia biserica din casa ei.

Arhip, Filimon si Apfia au fost prinsi in biserica de pagani, si au fost dusi inaintea ighemonului Artocles. Arhip refuza sa jertfeasca idolilor, fapt pentru care va fi ingropat pana la brau si ucis cu pietre. Sfintii Filimon si Apfia au fost supusi la multe chinuri, pana au murit.

Sfanta Mucenita Filoteia s-a nascut in Atena, in anul 1522. Dupa trei ani de casatorie, sotul ei a murit iar ea a hotarat sa intre in monahism.

A infiintat o manastire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintai Chemat. Aici ii va adaposti pe crestinii care nu au lepadat credinta in Hristos si urmau a fi omorati. Este batuta de turci si amentintata cu moartea in cazul in care nu va renunta la credinta in Hristos.

Surorile manastirii au luat trupul insangerat al sfintei mucenite si l-au dus la Kalogreza, unde au facut trecerea ei catre cele vesnice la 19 februarie 1589.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img