vineri, 29 martie, 2024

Sarbatoare IMPORTANTA miercuri. Ce nu ai voie sa faci pe 14 septembrie

Distribuie:

Publicat:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Tot miercuri se sarbatoreste amintirea a doua evenimente extrem de importante din istoria Sfintei Cruci:

– Aflarea Crucii pe care Mantuitorul nostru Iisus Hristos a fost rastignit si inaltarea acesteia in fata poporului de catre episcopul Macarie, la 14 septembrie 335.

– Aducerea Sfintei Cruci de la paganii persi din anul 629, pe vremea imparatului bizantin Heraclius. Acesta a pus-o la mare loc de cinste in biserica Sfantului Mormant al Sfintei Cruci din Ierusalim.

Gasirea Sfintei Cruci s-a produs in urma poruncii Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita eforturile facute de Elena, la Golgoga au fost gasite trei cruci. Iar pentru a descoperi care a fost crucea pe care Mantuitorul a fost rastigniti, Macarie le spune sa puna o femeie moarta pe fiecare cruce in parte. Odata ce a atins Sfanta Cruce, femeia invie, fapt care ii face pe cei prezinti sa se bucure ca au gasit crucea pe care Hristos a fost rastignit. Dupa savarsirea acestei minuni, Patriarhul din Ierusalim porunceste ca Sfanta Cruce sa fie inaltata la loc inalt, de unde sa poata fi vazuta de intreg poporul, scrie calendarulortodox.ro. Pe cand imparatul persan Hosroe a reusit sa cucereasca Ierusalimul, a luat cu el si Sfanta Cruce in Persia, unde va ramane 14 ani pana cand Hosroe este invins de Heraclie, care duce Crucea Mantuitorului la Ierusalim.

Ziua Crucii. Zi de post

 Aceasta sarbatoare extrem de important se serbeaza cu post, aducand aminte tuturor credinciosilor de patimile si moartea Mielului lui Dumnezeu.

Aceasta data vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. In popor, Ziua Crucii este sarbatorita prin post si praznice, pentru sanatatea familiei, pentru bunastarea gospodariilor dar si pentru spor. Tot in aceasta zi, in zonele viticole se incepe culesul viilor. Iar in alte zone, in aceasta zi se bat nucii si se aduna din padure ramurile de alun. Conform traditiei, daca ramurile sunt culese de Ziua Crucii, acestea au puteri miraculoase, fiind de asemenea si unelte extrem de valoroase pentru fantanarii care vor sa gaseasca izvoarele subterane. Se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se consume usturoi, nuci, pepeni sau prune, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.

 In traditia populara, florile de busuioc si frunzele acestuia, dar si menta, maghiranul sau cimbrul sunt plante magice care se sfintesc la biserica. In timpul slujbei acestea se pastreaza langa cruce. Florile de busuioc mai apoi pot alina durerile, migrenele puternice sau chiar si durerile de dinti. La tara, bolnavii de friguri sunt afumati cu crengute de busuioc aprinse. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, in perioada epidemiilor. Tot in aceasta zi se pregateste si un leac pentru pomii care nu mai dau roade; gospodarii atarna ramurile de busuioc sfintit in forma de cruce si curpeni la biserica. Curpenii sunt tulpini taratoare de castraveti si de pepeni, asteptant ca rodul sa se adune si in acesti fructiferi neroditori.

 De ce se sfiintesc monedele

Monedele care se sfintesc in aceasta zi si pastrate in portofel impreuna cu o cruciulita se crede ca aduc belsug si spor in munca de fiecare.

 In calendarul popular aceasta sarbatoare mai poarta si numele de Carstovul Viilor sau Ziua Sarpelui. Daca prima denumire este intalnita mai ales in zona deluroasa si regiunile sudice, marcand inceputul culegerii viilor, cea de-a doua este intalnita in fiecare zona. In popor se crede ca in aceasta zi serpii si alte reptile incep sa mearga in ascunzisurile subterane unde vor hiberna pana in primavara urmatoare. In mediul rural, oamenii inca mai cred faptul ca serpii, inainte de a se retrage, obisnuiesc sa se stranga mai multi la un loc, se incolacesc si formeaza o margica numita „piatra nestemata”, folosita pentru vindecarea tuturor bolilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img