vineri, 19 aprilie, 2024

Sarbatoarea Cucilor. Ce sa NU ai voie sa faci in prima zi din Postul Pastelui

Distribuie:

Publicat:

Cucii sunt o traditie foarte veche intr-o localitate din judetul Ilfov, Branesti.

Cercetarile etnografice au dus firul povestii aparitiei cucilor catre bulgarii veniti in sudul localitatii in zona Bajenari, incepand cu secolul al XVIII-lea.

De sute de ani, a doua zi dupa Lasata Secului de branza, inainte de intrarea in Postul Mare al Sfintelor Pasti, are loc sarbatoarea denumita “Ziua cucilor”, zi in care tinerii – numai barbatii – se costumeaza si se mascheaza in cuci si cucoaice.

Semnificatiile acestei sarbatori sunt legate de obiceiurile de trecere si de renastere. Este vorba despre: obiceiurile pastorale si agrare (iesitul cu plugul la arat, pastorii cu caprele), ritul fecunditatii si fertilitatii prin elementele din constumatia cucului (barba de tap sau blana de iepure), renasterea naturii prin multitudinea de flori folosite la confectionarea mastilor, alungarea raului prin zgomotul puternic produs de acioaie.

Desi veche de cand satul, Ziua Cucilor a cunoscut si ani mai putin bucurosi, in care ori nu s-a organizat, ori s-a organizat pe ascuns, pana in 1989.

Conform credintei populare, in prima zi dupa Lasata Secului nu ai voie sa lucrezi. Este permis, totusi, spalatul vaselor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img