vineri, 29 martie, 2024

Sarea ar putea fi factorul declansator al unor reactii alergice

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu arata ca sarea afecteaza reactiile alergice imune. Echipa din cadrul Universitatii din Munich a demonstrat ca, in culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2. Aceste celule sunt active in cazul afectiunilor alergice precum dermatita atopica.

In tarile industrializate, aproximativ una din trei persoane sufera de alergii intr-un anumit punct al vietii. Celulele T joaca un rol important in afectiunile imune de acest tip. Ele sunt un aspect vital al rezistentei corpului la infectii, dar daca este necontrolata, poata provoca afectiuni patologice si poate ataca anumite parti ale corpului, scrie descopera.ro, care citeaza MedicalXpress. 

Cand apar astfel de aspecte, celulele Th2, un subgrup al celulelor T, provoaca afectiuni inflamatorii ale pielii ce implica o crestere a productiei de proteine interleukin 4 (IL-4) si interleukin 13 (IL-13).

Sarea de masa, cunoscuta stiintific sub denumirea de clorura de sodiu, este esentiala pentru sanatatea oamenilor si a animalelor. In cadrul unui studiu recent, profesorul Christina Zielinski, din cadrul Institutului de Virologie al Universitatii din Munich, si echipa sa au reusit sa demonstreze ca sarea poate induce in cazul celulelor T ale oamenilor o crestere a productiei de proteine IL-4 si IL-13.

Tipurile de celule T, ce nu ar trebui sa provoace alergii, se transforma in prezenta sarii in celule Th2. Modificarile sunt inversate atunci cand celulele T sunt expuse din nou unui nivel redus de sare. Astfel, Zielinski a incercat sa afle daca persoanele ce sufereau de dermatita atopica aveau un nivel ridicat de sodiu din tesut.

„Masurarea nivelului de sodiu din tegument este dificila. Sarea dizolvata in sange poate fi masurata, cu usurinta, cu ajutorul testelor clinice standard”, a explicat principalul autor al studiului Julia Matthias. „Nivelul de sodiu din zonele afectate ale pielii pacientilor ce sufereau de dermatita atopica s-a dovedit a fi cu 30% mai ridicat decat in cazul unui tegument sanatos”, a mai explicat ea. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img