joi, 25 aprilie, 2024

Savantii au descoperit un proces celular care opreste cancerul de la radacini

Distribuie:

Publicat:

Savantii care studiaza relatia dintre telomeri si cancer au realizat o descoperire surprinzatoare: un proces celular de reciclare numit autofagie – despre care se credea ca este un mecanism de supravietuire – de fapt promoveaza moartea celulelor, prevenind astfel initierea cancerului.

Asa cum plasticul din varfurile siretului nu permite materialului textil sa se desire, varfurile moleculare numite telomeri protejeaza capetele cromozomilor si opresc fuzionarea atunci cand celulele continua sa se divida si sa isi multiplice ADN-ul. Dar in timp ce pierderea varfurilor din plastic duce la snururi desirate, pierderea telomerilor poate duce la cancer, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Lucrarea a fost realizata de cercetatorii de la Salk Institute si a fost publicata in jurnalul Nature pe 23 ianuarie. in principal, descoperirea consta in faptul ca autofagia este o cale complet noua de suprimare a tumorilor, sugerand ca tratamentele de a bloca procesul in efortul de a stopa cancerul pot, in mod neintentionat, sa duca la efectul opus si sa promoveze raspandirea celulelor canceroase.

„Aceste rezultate au fost o surpriza totala”, a precizat Jan Karlseder, unul dintre autorii studiului. „Exista multe 'puncte de verificare' care previn divizarea necontrolata a celulelor, dar nu ne asteptam ca autofagia sa fie una dintre ele”, a adaugat savantul.

„Multi cercetatori au plecat de la premiza ca moartea celulei in criza apare prin apoptoza, care impreuna cu autofagia este una dintre cele doua tipuri de moarte celulara programata”, a precizat Joe Nassour, primul autor al studiului. „Dar nimeni nu a realizat experimente pentru a afla daca acesta este cazul cu adevarat”, a mai spus cercetatorul. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img