vineri, 29 martie, 2024

Scabia poate afecta pe oricine

Distribuie:

Publicat:

Candva scabia sau raia cum este cunoscuta in popor era o boala rusinoasa de care sufereau mai ales cei cu o igiena si cu o situatie materiala precara. Astazi insa stim ca scabia poate afecta pe oricine indiferent de statutul sau social. 

Ce este scabia? 

Scabia este o afectiune cutanata, o dermatoza contagioasa, pruriginoasa produsa de Sarcopetes Scabie Varietas Hominis, care afecteaza cu predilectie anumite zone ale corpului. Poate sa apara la orice varsta si afecteaza in egala masura si barbatii si femeile. Cei mai afectati insa sunt copiii si batranii. 

Cauza aparitiei scabiei 

Scabia este produsa de Sarcopetes Scabie Varietas Hominis, care are 4 perechi de picioare si un cefalo-torace, avand un corp rotund. Femelele sunt mai mari decat masculii si sunt cele ce paraziteaza stratul cornos al epidermei, formand adevarate tuneluri sub piele acolo unde vor depune oua zilnic. Larvele vor iesi la suprafata pielii transformandu-se initial in nimfe si ulterior in adulti pentru ca apoi sa se acupleze. Dupa acest ciclu care dureaza doua saptamani masculii mor iar femelele vor parazita din nou epiderma. Transmiterea se face de obicei prin contact fizic (si prin contact sexual) cu o persoana contaminata, folosind aceleasi haine, aceesi lenjerie de pat sau aceleasi obiecte de uz personal sau casnic. Acarienii pot supravetui timp de patru zile fara gazda umana. Pentru parazitare aleg zonele aspre si incretite ale corpului gazdei si anume pielea de la nivelul: coatelor, genunchilor, incheieturilor degetelor, sanilor, axilelor, zonei ombilicale si zonei inghinale. Perioada de incubatie este de 2 saptamani dar se poate extinde si pana la 6 saptamani timp in care persoana afectata este contagioasa.

Factorii de risc sunt:

aglomeratia

turismul

promiscuitatea

folosirea de catre mai multe persoane a acelorasi haine sau lenjerii de pat

imunodeficienta

infectia nozocomiala

eczema atopica

stare socio-economica precara

libertinaj sexual

Simptomele scabiei

Primul simptom care apare este pruritul (mancarimea)si este reactia alergica fata de acarienii scabiei. Pruritul se exacerbeaza pe timpul noptii, sau dupa o baie. Pielea devine iritata, pruriginoasa, sensibila.

Cum putem preveni imbolnavirea de scabie

Eruptia are o distributie simetrica,cu urmatoarea localizare: 

spatiile interdigitale (intre degete)

coaste

fata anterioara a axilei 

mainile

zona din jurul mameloanelor

zona din jurul ombilicului (buric)

zona centurii

scrot

santul fesier

genunchi

marginile externe ale picioarelor

Zonele de regula respectate la adult sunt: fata, spatele, palmele, plantele (talpa). La copil insa localizarea poate fi diferita si anume: fata, scalp, palme, plante. Leziunea caracterisitica pentru scabie este santul acarian care este un traiect sinuos si corespunde traiectului sapat de femela.  Apar si alte leziuni cutanate: papulo-vezicule de tip impetigo , vezicule perlate, leziuni de grataj (aparute ca urmare a scarpinatului), veziculo-bule palmo-plantate (la copil), cruste, zone ulcerate.

Se descriu diferite forme de scabie:

clasica: cu prezenta santului acarian, a leziunilor de grataj, a veziculelor perlate;

incognita: la cei ce au fost tratati cu cortizon apare o forma atipica cu o distributie diferita fata de cea clasica;

forma atenuata: apare la persoanele cu o igiena foarte buna care prezinta un prurit intens si putine leziuni cutanate;

nodulara: apare dupa administrarea de corticoizi fluorinati, cu dezvoltarea de noduli rosii bruni;

norvegiana: apare la pacientii imunodeprimati, cu boli neurologice, endocrinologice sau la cei tratati in mod incorect cu dermato-corticoizi. Se dezvolta cruste groase ce se extind pe zone mari ale corpului si sunt greu de tratat;

a persoanelor imune:acestia prezinta simptomatologie minima si se pot vindeca spontan.

Complicatiile cele mai frecvente sunt:

suprainfectie cu streptococi sau stafilococi

piodermite

prurit post-scabic

foliculita 

Important!

este foarte important sa se fiarba lenjeria pentru a preveni contaminarea altor persoane;

intrucat scabia este o boala contagiosa si frecvent sunt afectati mai multi membri ai unei familii sau comunitatii, este important ca toti cei care au intrat in contact cu persoana afectata sa fie tratati;

conditiile igienico-sanitare sa fie corespunzatoare;

nu ezitati sa mergeti la medic pentru a primi un tratament corespunzator si a evita contaminarea altor persoane.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img