vineri, 29 martie, 2024

SCANDAL in Turcia! Mai multi jurnalisti ai emblematicului cotidian turc Cumhuriyet, un critic inversunat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, sunt judecati

Distribuie:

Publicat:

Mai multi jurnalisti ai emblematicului cotidian turc Cumhuriyet, un critic inversunat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, sunt judecati incepand de luni la Istanbul, un proces care cristalizeaza ingrijorarile privind libertatea presei in Turcia, relateaza AFP. In total, 17 jurnalisti, cadre de conducere precum si actuali si fosti colaboratori ai Cumhuriyet, un cotidian fondat in 1924, sunt acuzati ca ar fi ajutat diverse ‘organizatii teroriste armate’. Ei risca pana la 43 de ani de inchisoare. Pentru sustinatorii drepturilor omului, acest caz este emblematic in ceea ce priveste erodarea libertatilor in Turcia dupa lovitura de stat esuata din 15 iulie 2016, urmata de epurari masive.

Cumhuriyet (‘Republica’), unul dintre cele mai vechi ziare turcesti, care si-a construit o reputatie solida prin publicarea unor articole critice la adresa puterii, a denuntat un proces politic care vizeaza sa distruga unul dintre ultimele ziare independente din tara. ”Procesul Cumhuriyet este procesul jurnalismului din Turcia’, a declarat Christophe Deloire, secretar general al ONG-ului Reporteri Fara Frontiere (RSF). ‘Jurnalistii sunt tratate ca niste teroristi pentru faptul ca pur si simplu si-au facut treaba’, a spus el, conform Agerpres.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img