vineri, 26 aprilie, 2024

Scandal in Ucraina.Presedintele ar putea fi demis

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko ar putea fi demis, dupa ce numele sau a aparut in scurgerea de informatii privind utilizarea paradisurilor fiscale pentru evitarea impozitelor, Panama Papers. Cel care doreste ca Porosenko sa plece de la carma Ucrainei este Oleg Liasko, liderul Partidului Radical din Ucraina, care a spus ca formatiunea sa va incepe declansarea procedurii.

“Factiunea Partidului Radical va initia declansarea procedurii de destituire a presedintelui Porosenko, in conformitate cu prevederile Articolului 111 din Constitutia Ucrainei. Noi cerem crearea unei comisii parlamentare provizorii pentru investigarea faptelor legate de existenta unor conturi ale presedintelui Petro Porosenko in societati offshore”, scrie Liasko pe pagina sa de Facebook.

Citeste si UE a ajuns la fundul sacului pentru sprijinirea Ucrainei

Potrivit celor spuse de el, este “culmea cinismului” sa-ti ascunzi banii in paradisuri fiscale in timp ce “sute de soldati au murit in asediul de la Ilovaisk”, din august 2014, atunci cand rebelii separatisti se luptau cu separatistii prorusi din estul Ucrainei.

In urma documentelor din afacerea “Panama Papers” si a legaturii lui Porosenko cu acestea, Biroul National Anticoruptie din Ucraina (NABU) a declarat ca nu se va incepe nicio ancheta, din motive de imunitate.

Citeste si Inca 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Liasko s-a declarat indignat de raspunsul NABU si a declarat ca acesta demonstreaza “subordonarea acestuia si a faptului ca imita doar lupta impotriva coruptiei”

PanamaPapers este cea mai mare scurgere de informatii care face publica modalitatea prin care liderii lumii se foloseau de companii offshore intermediate de firma de avocatura Mossack Fonseca din Panama.

Printre cei care aveau legaturi cu aceste paradisuri fiscale se enumera apropiati ai lui Vladimir Putin, premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat in timpul unui interviu in care a fost intrebat de firma sa, Wintris), fostul premier din Moldova, Ion Sturza, dar si fotbalistul Lionel Messi sau fostul sef al UEFA, Michel Platini.

Citeste si Vladimir Putin ACUZA FMI: Banii primiti de Ucraina, folositi in conflictul armat

In aceasta scurgere de informatii apar pana acum si numele a mai multor romani, printre care Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Said Baklin sau Vasile Frank Timis.

Si Republica Moldova ii are pe ai sai. In documentele oferite catorva sute de jurnalisti din 72 de tari, apar si 22 de moldoveni care au profitat de pe urma scutirilor de taxe din Panama.

Numele a 72 de actuali sau fosti sefi de stat si de guvern sau ale apropiatilor lor apar in datele publicate, inclusiv dictatori acuzati ca si-au jefuit propriile tari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img