vineri, 29 martie, 2024

Scandal mai rau ca pe stadion! Scene revoltatoare intr-o institutie publica . Au fost implicati cei mai importanti politicieni din judet

Distribuie:

Publicat:

 Cea mai importanta institutie publica a judetului Iasi a avut parte de un episod cu adevarat scandalos • Alesii Consiliului Judetean Iasi s-au certat ieri ca la usa cortului, tocmai pe cel mai important proiect al institutiei de peste an • Bugetul judetului Iasi a fost adoptat in urma unei sedinte maraton in care s-au lansat acuzatii extrem de grave intre consilieri

Consiliul Judetean Iasi a devenit un adevarat teatru de razboi. Intre Executiv si majoritate pe de o parte si consilierii opozitiei, de cealalta parte, s-a iscat un conflict pe cel mai important proiect derulat de institutie din intreg anul, bugetul general al judetului Iasi.

Plenul Consiliului Judetean a aprobat ieri proiectul de buget pe anul in curs al institutiei in urma unei sedinte maraton, sedinta care s-a lasat cu acuzatii extrem de grave de ambele parti. Anul acesta, bugetul CJ prevede peste 200 milioane euro buget pe venituri.

Sefii judetului au decis sa demareze investitii in infrastructura de drumuri judetene, dar si in reteua medicala proiecte care au primit girul alesilor CJ Iasi. In afara social democratilor, reprezentantii celorlalte formatiuni politice au venit cu amendamente la buget, insa doar o parte din acestea au fost avizate pozitiv, cele fundamentate foarte bine.

De exemplu, amendamentele depuse de alesii judeteni ai Partidului Miscarea Populara (PMP) au trecut cu brio de votul plenului. Cei de la PMP au cerut, printre altele, alocarea de fonduri pentru initierea din partea CJ a strategiei Smart City, sustinerea financiara a cluburilor sportive angrenate în competitiile nationale, a sporturilor pe echipe, dar si a sporturilor individuale, precum si achizitia a patru ambulante pentru transferul interclinic al pacientilor internati în spitalele din subordinea Consiliului Judetean Iasi.

Alesii PMP au mai cerut si reînfiintarea în cadrul CJ a unui Birou de Relatii Internationale, majorarea sumelor destinate programului pentru acordarea de finantari nerambursabile pentru activitati nonprofit de interes judetean si bani pentru un studiu de fezabilitate privind executarea unei benzi de legatura dintre DN 24 (E58) – zona Aeroport Iasi- DJ 249A- DN 28.

"Am analizat atent faptul ca în situatia în care acest buget nu era votat, judetul Iasi putea fi blocat din punct de vedere al functionarii institutiilor din subordinea CJ Iasi, dar si a derularii proiectelor în curs de implementare. Si noi ne-am fi dorit ca sectiunea de dezvoltare sa reprezinte un procent mai mare, dar am fost asigurati ca procentul poate fi depasit în situatia rectificarilor bugetare ulterioare", a spus Alin Aivanoaei, liderul de grup al consilierilor judeteni ai PMP Iasi.

Acuzatii grave de ambele parti

Daca amendamentele PMP au fost aprobate fara probleme, cele ale PNL au cazut pe capete. Liberalii au acuzat faptul ca bugetul nu a fost supus unei dezbateri publice, grupul liberal preferand sa-si expuna amendamentele direct in sedinta de plen, fara a le mai depune in scris.

Liberalii au cerut infiintarea unui tel verde si a unei platforme online pentru reclamatii privind transportul public judetean, fonduri pentru sport (2 milioane lei), crearea de statii de autobuz pentru transportul judetean de persoane, demararea stategiei de dezvoltare turistica a judetului sau semnalizarea monumentelor istorice. Doar ca la vot, amendamentele acestea nu au fost avizate de majoritatea din CJ.

"Bugetul judetului a fost confiscat de presedintele CJ care a blocat orice dezbatere cu iesenii. As fi vrut sa avem runde de negocieri cu cateva saptamani inainte. Este vorba de respectul pe care-l purtam unora sau altora. Trebuia sa avem o discutie inainte. PNL nu a votat un buget care prevede un deficit bugetar de peste 25 milioane euro. Este un buget dezechilibrat. Folosim excedentul bugetar pentru a acoperi gaurile din buget si nu pentru a face investitii. Am dat un vot de blam presedintelui Maricel Popa", au sustinut liberalii.

Dupa un schimb dur de replici intre Maricel Popa si liberali, s-a trecut la vot, moment in care cei de la PNL au refuzat sa voteze pozitiv pentru proiectul de buget pe anul in curs.

Seful CJ este multumit de buget

Conducerea Consiliului Judetean s-a aratat multumita de modul cum a fost dezbatut si aprobat bugetul institutiei. Cu toate acestea, Maricel Popa a tinut sa le bata obrazul celor din PNL pentru cum s-au prezentat la sedinta de pen si pentru ca au refuzat sa aprobe proiectul de buget.

"Prioritatile bugetului din acest an sunt legate de drumurile judetene, investitii in infrastructura spitalelor si in scolile speciale. Cei peste 3.000 de copii care au deficiente si sunt incadrati in aceste unitati de invatamant trebuie ajutati. Este cel mai mare buget al Consiliului Judetean de pana acum, circa 1.065 de miliarde lei, cel mai mare buget pe care l-a avut Iasul vreodata. Nevoia de bani este mult mai mare si ne dorim la rectificarea din luna septembrie sa gasim bani si pentru alte activitati propuse. Cu parere de rau, grupul PNL nu a depus nici un amendament, au venit cu ele in plen doar pentru imagine", a spus Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img