marți, 19 martie, 2024

SCANDAL URIAS cu Liviu Dragnea, in plenul Parlamentului: ‘E circ! Ca tot vorbeam de obsesii, nu am statura unui om de stat paralel’

Distribuie:

Publicat:

După adoptarea, joi în plen, a amendamentului care prevede creșterea alocației copiilor, Opoziția l-a acuzat pe Liviu Dragnea că le-a confiscat propunerea. În replică, liderul social-democrat a spus că nu are statura unui om de stat paralel.

După ce parlamentarii au adoptat un amendament al PNL care prevede majorarea alocației de stat pentru copii de la 84 lei la 150 de lei, bani luați din excedentul înregistrat de Bugetul asigurărilor sociale, avut loc o ședință fulger la grupul PSD, în pauza de consultări. Revenind în plen, Liviu Dragnea a propus modificarea sursei de finanțare, astfel liderul PSD propune ca banii pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii să fie luați prin creșterea deficitului bugetar de la 2.55% la 2.76%.

După ce amendamentul liderului PSD a fost admis, a existat un schimb de replici între Liviu Dragnea și parlamentarii Opoziției.

Dragnea a afirmat că amendamentul Opoziției este „demagogic”, sursa de finanțare pentru implementarea acestuia fiind inaplicabilă.

Citește și: Surpriză la CSM! Nimeni nu se aștepta la asta! Ce notă a luat Adina Florea la interviul pentru Secția de investigare a magistraților

„Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare, care a fost făcut de oameni care habar nu au de regulile și legislația financiar bugetară și l-au făcut fără să se gândească că ar putea fi adoptat, urmând ca ulterior într-adevăr banii să nu ajungă la copii pentru că nu exista sursa de finanțare. (…) Vă mulțumesc pentru acest vot, pentru că abia acum există bani reali pentru majorarea alocațiilor pentru copii, restul e circ. ”, a susținut Liviu Dragnea, în plen, la debaterea bugetului de stat pentru anul 2019.

În replică, inițiatorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, i-a cerut acestuia demisia în plen.

„Dați copiilor alocații. Amendamentul pentru creșterea alocațiilor însemnă demagogie pentru dumneavoastră? Pentru pensii special aveți bani, pentru clienteala pesedistă aveți bani, pentru cele 27 de ministere și peste 150 de secretar de stat aveți bani, pentru amante, nepotism distrugeți țara domnule Dragnea, dați-vă demisia. PSD-ALDE a votat împotriva majorării alocațiilor copiilor la Senat. Să vă fie rușine încă o data, că vă bateți joc de viitorul copiilor”, a afirmat Sighiartău.

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a spus liderului PSD să nu mai încerce să fure inițiativa opoziției.

„PMP a susținut de la început această inițiativă. Copii trebuie să aibă o alocație mai bună. PSD s-a opus, ăsta este adevărul. Nu încercați să confiscați o inițiativă pe care ați încercat să o compromiteți. S-a majorat această inițiativă pentru că copiii merită mai mult”, a spus Tomac, în plen.

Și liberala Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că încearcă întârzierea în plată a alocațiilor pentru copii.

„Demagogia este atunci când te lipeşti de un lucru bun care nu-ţi aparţine în încercare de a căuta imagine. Există două realităţi, două idei bune, amendamente bune ale PNL – masă la şcoală şi alocaţia copiilor la care domnul Dragnea s-a lipit. Domnul Dragnea a a firmat de aici de la acest microfon că a rezolvat problema finanţării. Nimic mai fals! L-aţi citit? Aici se spune că nu se rezolvă problema finanţării ci doar creştem deficitul bugetar. Ştiţi de ce? Pentru că există o lege o lege a plafoanelor bugetare. (…) Astăzi s-a creat premisa ca dvs să modificaţi legea plafoanelor bugetare şi cu siguranţă să întârziaţi intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii. Este cel mai paeşiv demers pe care cineva poate să.l facă de la această tribună după un vot dat. Aţi amânat intrarea în plată a alocaţiilor pentru copii pentru că sunteţi nevoiţi să modificaţi legea plafoanelor bugetare”, a afirmat Turcan.

„Domnul Dragnea e mai mare ruşinea că v-aţi folosit de pretextul corelării legislative a acestui amendament. De fapt aţi modificat pe fond amendamentul pe care chiar colegi ai dvs l-au votat mai devreme. De fapt asta este adevărata demagogie de care dvs aţi dat dovadă astăzi”, a declarat Cristina Prună, de la USR, în plenul reunit al Parlamentului.

În replica tuturor acuzațiilor, Liviu Dragnea a afirmat că a modificat doar sursa de finanțare, așadar copiii își vor primi alocațiile majorate.

De asemenea, acesta a susținut că Guvernul va trebui să dea OUG pentru modificarea legii alocațiilor de stat, pentru că majorarea adoptată astăzi este prevăzută doar pentru anul 2019, fiind cuprinsă în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

„Drept la replică. Am acest drept. Îl modific foarte rar. Să vină cineva şi să vorbească în condiţiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanţe, spunând că sursa de finanţare nu există prin majorarea deficitului, e ruşinos că se vorbeşte de la acestă tribună. Da! Mâine trebuie să modificăm plafoanele pentru a modifica deficitul. Îi spun colegei care a vorbit mai devreme că amendamentul este identic. Doar susrsa de finanţare a fost modificată. Deci mai uşor cu minciunile. ”, a declarat Liviu Dragnea, în plen.

De asemenea, într-un al doilea drept la replică, președintele PSD a spus de la tribuna plenului că: „Da, confirm, că tot vorbeam de obsesii, nu am statura unui om de stat paralel”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creștere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut inițial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocațiile pentru copii.

Parlamentarii dezbat și votează, joi în plen reunit, pe amendamente bugetul de stat, urmând ca în ședința comună a celor două Camere să fie dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img