joi, 28 martie, 2024

Scandal urias intre managerul unui spital din Iasi si o sotie de parlamentar. Amenintari, acuzatii grave si o suma frumusica de bani

Distribuie:

Publicat:

 Totul a izbucnit joi, 12 octombrie 2017, cand angajatii de la TESA au aflat ca trebuie sa dea bani pentru a acoperi o gaura in bugetul spitalului • Managerul sustine ca banii sunt sub forma de donatie si a fost dorinta angajatilor

La sfarsitul saptamanii trecute, angajatii de la Spitalul “Dr. C. I. Parhon” din Iasi au rabufnit. Asta, dupa ce, in cadrul unei sedinte li s-a cerut sa contribuie cu o suma de bani pentru a plati o amenda de 45.000 lei. Unitatea medicala a fost sanctionata contraventional de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP). 

Conducerea Spitalului “Dr. C. I. Parhon” a contestat amenda in instanta, iar judecatorii au mentinut sanctiunea, unitatea medicala fiind buna de plata. In urma unui control efectuat de Camera de Conturi in aceasta vara, conducerii spitalului i s-a pus in vedere sa recupereze banii din amenzile primite. Astfel, ieri, angajatii de la Serviciul TESA au fost infrmati ca trebuie sa contribuie cu bani pentru a acoperi gaura de 45.000 lei din bugetul spitalului. 

“Am avut sedinta si ni s-a spus sa dam bani pentru a plati amenda primita de spital. Eu am dat un milion lei (100 lei-n.r.), alti colegi au dat mai mult. Am fost obligati sa dam acesti bani ca sa nu avem de suferit la locul de munca. Unii am fost si amenintati. Din cate am inteles, amenda trebuia sa o plateasca domnul Corduneanu (Alexandru Corduneanu, fost director financiar-contabil – n.r.), dar nu a vrut”, a declarat unul dintre angajatii de la Spitalul “Dr. C. I. Parhon”. 

Managerul unitatii medicale a declarat ca nu li s-a cerut angajatilor sa contribuie cu bani pentru recuperarea sumei. “Nici nu am stiut ca a avut loc o discutie cu angajatii de la TESA pentru a participa cu bani pentru recuperarea sumei de 45.000 lei. Astazi (ieri-n.r.) am aflat dupa ce m-am interesat si am inteles ca ei au dorit sa puna cate o suma de bani din solidaritate pentru persoana sau persoanele care se fac vinovate. Cei care au dat bani au primit chitanta la caseria spitalului. Banii vor fi dati ca donatie catre spital”, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului “Dr. C. I. Parhon”.

O angajata de la achizitii a omis sa transmita un rand din anuntul de licitatie

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Achizitii Publice au sanctionat spitalul in urma unei reclamatii depuse de societatea comerciala Tody Company Exim SRL. De altfel, spitalul este in proces cu firma respectiva. Managerul unitatii medicale a declarat ca sanctiunea contraventionala este prea mare pentru o eroare a unuia dintre angajatii de la Serviciul achizitii.

“Am contestat in instanta amenda de 45.000 si am pierdut procesul. O colega de la achizitii nu a publicat o erata, dupa ce a omis sa transmita o parte dintr-un tabel pentru un anunt la o licitatie. Practic, colega a omis un rand si asta a creat anumite probleme. Reprezentantii ANAP ne-au sanctionat dur. La nivelul spitalului se va forma o comisie pentru identificarea persoanei sau persoanelor care se fac vinovate de situatia creata si care vor achita amenda de 45.000 lei. In ceea ce priveste firma Tody vreau sa spun ca practica concurenta neloiala. Reprezentantii firmei au facut reclamatii peste tot. Nu vreau sa spun mai mult pentru ca suntem in proces cu ei”, a declarat managerul Cojocaru. 

Firmele senatorului au sute de contracte cu spitalele publice

Firmele Tody Company Exim SRL si Tody Laboratories SRL, cu sediul in Bucuresti, apartin lui Valeriu Todirascu, senator independent, afiliat grupului PNL, membru in Comisia de Sanatate din Senat. Acesta este senator din anul 2012. In acte, firmele apartin sotiei acestuia, Cornelia Todirascu. Obiectul de activitate al firmelor detinute de senator sunt furnizarea de reactivi si consumabile pentru laboratoare medicale, clinica de analize medicale la distanta, biochimie, imunologie, control intern si extern al activitatii pentru toate domeniile de laborator. 

Toate spitalele din Iasi au avut probleme cu firmele respective, o parte dintre unitatile medicale fiind actionate in instanta. Anul trecut, firmele senatorului Valeriu Todirascu aveau aroape o mie de contracte cu spitalele publice din tara. Reprezentantii firmelor solicita unitatilor medicale informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Acestia solicita inclusiv facturi, contracte ale furnizorilor de servicii care se afla in contract cu spitalele, iar unitatile medicale care refuza sa le trimita documentele sunt actionate in instanta. 

“Reprezentantii fimei Tody ne solicita fel de fel de date confidentiale pentru ca apoi sa-si aranjeze ofertele in functie de ce prezinta alte firme. Dupa cum am spus, practica concurenta neloiala”, a spus ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului “Dr. C. I. Parhon” din Iasi. 

In perioada 1993-2012, Valeriu Todirascu a fost actionar majoritar la SC Tody Company Exim SRL si SC Tody Laboratories SRL. De altfel, Cornelia Todirascu mai detine si SC Partners Medical Solution SRL si SC Tody Laboratories SRL. Senatorul Valeriu Todirascu obtine anual dividente de la societatile Tody Company Exim si Tody Laboratories, detinute de sotia sa. Numai in anul 2014, acesta a incasat, din dividente, suma de 242.265 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img