marți, 23 aprilie, 2024

Scandalos! Sute de autobuze cara transnistreni la sectiile de vot din Moldova: ”Uitati-va cum vin si ne hotarasc soarta” – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Sute de oameni adusi organizat cu autocarele au dat navala dis-de-dimineata in mai multe sectii de votare deschise pentru cei din stanga Nistrului, retelele de socializare abunda de imagini cu autocare in rand si cu multimi de oameni care se indreapta spre sectiile de votare, relateaza jurnal.md.

Imagini incredibile vin de la Varnita, acolo unde localitatea, dar in special sectiile de votare sunt pur si simplu paralizate de zeci de autocare cu cetateni adusi din stanga Nistrului.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns in localitate pe la ora 6.50. Din primele informatii se pare ca alegatorii au fost adunati de structurile de forta transnsitrene, dar si angajatii companiei Sheriff. Martorii spun ca ei au fost instruiti sa voteze candidatii democrati si pentru participare vor primi cate 20 de dolari. Despre acest ucru a vorbit si presedintele Igor Dodon. Reprezentantii PDM nu au comentat deocamdata informatiile.

„Uitati-va cum vin din nou cu sutele, cu miile, transnistrenii care nu achita un leu in bugetul national, vin si ne hotarasc soarta. Moldoveni, iesiti la votare, nu le dati voie sa ne hotarasca soarta. E strasnic ce se intampla”, scrie Vasile Danga, unul dintre internauti, care a surprins imagini cu randurile de alegatori care marsaluiesc organizat spre sectia de votare.

La Rezina, batalionul de alegatori au fost adusi chiar inainte de deschiderea sectiei de votare. „Ora 6:54, uitati-va cum vine lumea la sectia de la casa de cultura din Rezina. Ce patrioti sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenti deloc fata de ceea ce se face la noi in tara”, a ironizat Ilian Casu, care a postat imaginile.

Comisia Electorala Centrala (CEC) a venit cu unele precizari privind anumite situatii aparute in desfasurarea procesului electoral de astazi din Republica Moldova.

Astfel, privind cazurile de transportare la sectiile de votare a cetatenilor cu drept de vot din localitatile din stanga Nistrului, reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au precizat ca legislatia nationala nu prevede interdictii privind transportarea cetatenilor catre sectiile de votare.

"Aceste cazuri urmeaza sa fie documentate in modul corespunzator si examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegatorilor. Inspectoratul General de Politie a fost sesizat despre aceste fapte", au mentionat reprezentantii CEC.

Totodata, CEC a subliniat ca in cazurile cand alte persoane autorizate observa desfasurarea procesului electoral in cadrul sectiilor de votare si incearca sa influenteze decizia alegatorilor despre participarea la scrutin, se atentioneaza ca doar functionarii electorali se pot implica in procesul de organizare a votarii.

"Acestia elibereaza alegatorilor toate tipurile de buletine de vot, atat pentru alegerile parlamentare, cat si pentru referendumul republican consultativ, fapt pentru care alegatorii vor semna in listele electorale. Decizia de a vota in cadrul referendumului si a alegerilor parlamentare apartine alegatorului", a potrivit reprezentantilor CEC.

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova informeaza ca prezenta la vot la alegerile parlamentare de astazi este mult mai mare decat prezenta la vot la scrutinul din 2014, pana la ora 13.00 au votat circa 27% din alegatori, potrivit unimedia.info.

„In 2014, pana la ora 13:00, au iesit la vot 21% de alegatori inscrisi in cursa electorala pentru participare. In 2016, la alegerile prezidentiale, la aceasta ora, in primul tur au votat circa 28%, iar in turul doi, circa 29%''.

Pana la aceasta ora, peste 800 de mii de moldoveni si-au exprimat votul, circa 27%. De asemenea, sectiile de votare deschise pentru alegatorii din stanga Nistrului sunt asaltate.

Comisia Electorala Centrala informeaza ca la unele sectii de votare de peste hotare, cum ar fi in Frankfurt sau Parma, s-au format cozi.

Daca la Bucuresti, potrivit unor martori, prezenta este slaba, la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt, prezenta este mai mare. Zeci de moldoveni stau la coada si asteapta sa voteze.

Cetatenii pot verifica cat de aglomerate sunt sectiile de votare pe diaspora.voteaza.md.

Peste o ora se vor dechide si sectiile de votare din SUA si Canada.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img