vineri, 19 aprilie, 2024

Scandalul cererii în maghiară la Baciu: Florin Mureșan: Actele oficiale se întocmesc în limba romană! Asociația Musai-Muszaj urmărește un scop perfid

Distribuie:

Publicat:

După ce membrii asociației Musai-Muszaj, care militează peste tot pe unde pot pentru vorbirea în limba maghiară în Cluj, s-au scandalizat pentru ca nu au primit răspuns la o cerere redactată în limba Ungariei, agitând spiritele și provocând dispute inter-etnice, primarul Florin Mureșan invită locuitorii din comună la calm, asigurandu-i ca cererile lor vor fi mereu luate în considerare.

În urmă cu câteva zile, pe pagina de facebook a asociației Musai-Muszaj a fost postat un mesaj, prin care membrii acesteia se arătau indignați de faptul că, la Baciu, localitate pe teritorilul României, cererile se fac în limba oficială a statului, adică limba româna. Pe lângă stupefacție, membrii asociației mai sus nu se dau înapoi nici de la insulte și jigniri la adresa funcționarei primăriei Baciu, pe care o numesc incompetentă.

„Am luat la cunoștință cu stupefacție de faptul că în comuna Baciu, doamna Onuț Daniela, angajată la Registratura Primăriei, a refuzat cu incompetență desăvârșită, deranjată și cu o atitudine înjositoare înregistrarea unei cereri în limba maghiară! După ce Secretarul s-a convins de existența legii care permite înregistrarea cererii, am primit numărul de înregistrare, împreună cu explicații, că celor cărora nu le place în România, se pot muta în Ungaria. 
Avem încredere, că instituția va investiga cazul și o va trage la răspundere pe doamna bulversată pentru acest comportament inacceptabil.”, se arată pe pagina de facebook a celor de la Musai-Muszaj.

Într-un punct de vedere trimis pe adresa redației, Florin Mureșan, primarul comunei Baciu, a ținut să asigure locuitorii comunei de faptul ca în Mera se va introduce apa, cerându-le să nu intre în jocul celor de la Musai-Muszsaj, care vor doar să aprindă focul inter-etnic.

”Lucrările pentru introducerea apei potabile în satele Mera, Rădaia și Suceagu au intrat în linie dreaptă, după parcurgerea dificilă a tuturor obstacolelor administrative și birocratice. După cum ați remarcat și dumneavostră, cei care locuiți acolo și aveți atât de mare nevoie de această facilitate pentru care m-am luptat peste doi ani, conductele au fost aduse.  Vă solicit să începeți de urgență să vă faceți dosarele individuale și să le depuneți la registratura Companiei de Apă. Vom aduce apa în casele dumneavostră! În niciun caz nu vom aprinde focul intertenic în comunitățile noastre. În care trăim împreună, în armonie, de atâta amar de vreme. Ca primar și ales al dumneavoastră voi stinge, cu responsabilitate, hotărâre, calm și răbdare, toți tăciunii ranchiunoși care vor ca în comuna Baciu să fie tensiune și conflict pentru ca ei să-și facă jocurile și interesele politicianiste. ​

Neplăcutul scandal creat zilele trecute la registratura Primăriei de un grup de activiști de la „Musai”, legat de înregistrarea unei cereri în limba maghiară, scopul acesta perfid îl urmărește. Să aprindă focul când oamenii nu au apă și cer de atâția ani apa binecuvântată de Dumnezeu. Ca primar nu le voi permite asta! Nu le permite nici legea să umble cu minciuni și manipulări, ca să ațățe vecinii unii contra altora. Doresc să fie limpede pentru toată lumea că, în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale nr. 215/2001, la articolul 76, aliniatul 1, se precizează că „În raporturile dintre cetățeni și autoritățile administrației publice se folosește limba română”, care este limba oficială în România.

Adică, dacă dorești să depui o cerere la Primăria Baciu TREBUIE să o scrii în limba română. Fiindcă suntem cel mai tolerant și protector stat cu minoritățile din Uniunea Europeană, Parlamentul a legiferat și aliniatul 2, care spune că în localitățile în care ponderea cetățenilor minoritari este de 20 %, aceștia se pot adresa autorităților locale, oral sau în scris, ”ȘI în limba lor maternă”, iar autoritățile sunt datoare să le răspundă în limba română și în limba lor maternă. La aliniatul 5, legea spune că actele oficiale, în mod obligatoriu, se întocmesc în limba română. În concluzie, în conformitate cu LEGEA, dacă un cetățean român minoritar dorește să înregistreze o cerere la Primăria Baciu în limba sa maternă, el trebuie să o scrie și în limba română și să o depună în dublu exemplar. I se va răspunde la cerere în limba română și în limba sa maternă .”, arată Florin Mureșan.

”Noi toți, cei din echipa Primăriei Baciu, vrem să rezolvăm cererile dumneavoastră, fiindcă știm că nevoia și interesul unui cetățean de-al nostru e cel mai important lucru pentru el. De aceea, vă solicit să avem cu toții respect față de lege, procedură și autoritatea publică locală. Cu toții am fost învățați de acasă că nu poți pretinde respect, dacă nu respecți. Iar practica unora de a veni cu bombe incendiare nu ține în Primăria Baciu și-i degradează în ochii comunității pe cei care recurg la asemenea practici josnice și păguboase. Rolul și misiunea mea, ca primar ales al dumneavoastră, este să servesc comunitatea și să rezolv problemele și interesele cetățenilor pe care-i reprezint, în cadrul legal, în armonie și înțelegere. Așa să ne ajute Dumnezeu! Ioan Florin Mureșan Primar Baciu”, mai suține primarul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img