News Flash:

Scandalul usturoiul din Vama ALBITA. Prejudiciul se ridica la 1 milion de euro

9 Decembrie 2015
1907 Vizualizari | 1 Comentarii
In anul 2007, in Vama Albita a izbucnit scandalul “usturoiul”, unde un vames era acuzat ca a sprijinit un comerciant sa exporte ilegal cantitati imense de usturoi. Dupa 8 ani de ani, procurorii anticoruptie au trimis in judecata doi vamesi din cadrul Biroului Vamal Albita. Prejudiciul adus de cei doi se ridica la aproximativ  de 1 milion de euro.

Potrivit organelor de ancheta, usturoiul, avand provenienta extra-comunitara, a fost introdus pe teritoriul vamal al comunitatii europene si plasat in regim suspensiv, evitandu-se astfel plata taxelor vamale (respectiv 9,60%+120 euro/100 kg usturoi), taxe care alimenteaza bugetul comunitatilor europene si care ar fi trebuit achitate in cazul valorificarii marfurilor in interiorul spatiului vamal comun.
Cei doi vamesi acuzati de procurorii anticoruptie au vamuit ficitiv transporturile de usturoi catre R.Moldova, creand astfel aparentele ca respectiva marfa doar a tranzitat spatiul comunitar, iar in realitate, marfa vamuita fictiv de catre vamesii din Albita a ajuns in tari precum Austria si Olanda.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor

TARCEA PETRU, controlor vamal in cadrul Biroului Vamal Albita, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate catre bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele administrate de aceasta ori in numele ei (222 acte materiale) si fals intelectual (444 acte materiale), ambele in forma continuata.

HAIDA FLORIN EUGEN,
controlor vamal in cadrul Biroului Vamal Albita, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate catre bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele administrate de aceasta ori in numele ei (2 acte materiale) si fals intelectual (4 acte materiale), ambele in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Pentru importul si punerea in libera circulatie, pe teritoriul Uniunii Europene, a marfurilor provenind din state din afara uniunii, sunt datorate, de catre importator, taxele vamale prevazute de Tariful vamal comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun. Aceste taxe vamale reprezinta resurse ale bugetului Uniunii Europene, fiind colectate si virate la bugetul comunitar de catre autoritatile din statele membre.

In prezenta cauza, activitatea infractionala retinuta in sarcina inculpatilor, lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Albita, cu atributii in ceea ce priveste controlul documentelor vamale si al marfurilor prezentate in vederea tranzitarii frontierei de stat, se inscrie intr-o sfera larga de activitati infractionale transfrontaliere, devenite un veritabil fenomen infractional, constand in importul in Uniunea Europeana a unor marfuri din afara acesteia (de regula, din China) si punerea in libera circulatie a acestora pe teritoriul comunitar, cu sustragerea de la plata taxelor vamale datorate (care constituie venituri ale bugetului Uniunii Europene), prin simularea faptului ca respectivele marfuri ar fi destinate unor agenti economici din afara Uniunii Europene si astfel acestea doar ar tranzita teritoriul comunitar (spatiul vamal comun). Pentru simularea tranzitului, se apeleaza la serviciile unor comisionari vamali, care emit declaratiile vamale de tranzit si initiaza operatiunile fictive de tranzit, precum si la serviciile unor lucratori vamali, care confirma, in fals, inchiderea operatiunilor de tranzit, atestand scoaterea acestora de pe teritoriul Uniunii Europene.
“In perioada 24 aprilie - 05 noiembrie 2007, inculpatii Tarcea Petru si Ha
ida Florin Eugen, in calitate de controlori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Albita, jud. Vaslui, au confirmat, in mod nereal, atat electronic, in sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cat si scriptic, prin aplicarea stampilei de serviciu si a semnaturii pe documentul MRN, realizarea unui numar total de 224 operatiuni de tranzit, avand ca obiect marfuri de provenienta extracomunitara (usturoi), prezentand astfel in sistemul informatic faptul nereal parasirii spatiului vamal comun de catre respectivele marfuri (care, in realitate, au ramas pe teritoriul comunitar), cu consecinta directa a exonerarii de plata taxelor vamale datorate pentru importul in Uniune al acestor marfuri. “, se arata in comunicatul DNA.

Din totalul de 224 operatiuni, 222 au fost confirmate de catre inculpatul Tarcea Petru, iar doua de catre inculpatul Haida Florin Eugen.

Totodata, in acest scop, cei doi lucratori vamali au efectuat mentiuni nereale in cuprinsul registrelor vamale de export ale Biroului Vamal Albita, atestand faptul ca respectivele marfuri au fost scoase de pe teritoriul Romaniei, catre Republica Moldova.
In acest fel, inculpatii Tarcea Petru si Haida Florin Eugen, au prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu suma totala de 4.028.168 lei, prin diminuarea ilegala a resurselor banesti ce ar fi trebuit virate.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile detinute de inculpatul Tarcea Petru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

tarcea petru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1094 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035870 (s)