vineri, 26 aprilie, 2024

SCENARIU: Cum poate fi pusa Sevil Shhaideh in functia de PREMIER

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea de premier avansata de PSD+ALDE, iar in acest moment ne aflam intr-un moment de blocaj politic major. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, ne-a explicat ca, in principiu, cu situatia actuala nu se poate ajunge la judecata CCR.

”Noi nu avem, in acest moment, un decret semnat de presedinte, iar la Curtea Constitutionala nu se poate ajunge. Curtea Constitutionala poate fi sesizata doar in cazul unui conflict intre institutii ale statului, iar noi nu avem un astfel de conflict”, a explicat Augustin Zegrean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale ne-a explicat ca aceasta institutie are atributii in cazul alegerilor parlamentare, doar in cazul alegerilor prezidentiale sau al referendumului.

Exista un precedent in Parlament pentru o astfel de situatie. In 2009, Klaus Iohannis a fost propus de PSD+PNL pentru functia de prim-ministru, dar a fost refuzat de Traian Basescu. Atunci, Parlamentul a adoptat o Hotarare prin care arata ca majoritatea parlamentara este PSD+PNL+PUR, iar candidatul pentru functia de prim-ministru este Klaus Iohannis. Respectiva Hotarare nu a mai fost atacata la Curtea Constitutionala, asa ca judecatorii CCR nu au putut stabili jurisprudenta intr-o astfel de situatie.

Augustin Zegrean admite faptul ca, in cazul unui scenariu asemanator, adica cu PSD+ALDE adoptand o Hotarare in Parlament prin care sa decida ca Sevil Shhaideh este propunerea de prim-ministru si PSD+ALDE este alianta de guvernare, ei bine, in acest scenariu se poate ajunge la judecata Curtii Constitutionale.

”Se poate ajunge, in acest scenariu, bineinteles. Dar noi trebuie sa avem rabdare, sa vedem cum vor evolua lucrurile. Ar fi destul de ciudat ca judecatorii Curtii Constitutionale sa decida cine este prim-ministru”, ne-a mai precizat Zegrean.

Sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img