vineri, 26 aprilie, 2024

Scene uluitoare in miez de noapte la Aeroportul International Iasi. Au fost chemati de urgenta jandarmii

Distribuie:

Publicat:

Situatie extrem de neplacuta intr-unul din terminalele de la Aeroportul International Iasi • Cateva persoane au devenit recalcitrante in momentul in care au aflat ca isi vor mai petrece cateva ore in incinta aerogarii iesene si ca nu vor ajunge la timp la destinatie • A fost nevoie de interventia Jandarmeriei pentru aplanarea conflictului aparut din neant

Caz tensionat intr-unul din terminalele de pe Aeroportul International Iasi. Din cauza vremii nefavorabile si a ninsorii abundente o aeronava Blue Air care trebuia sa decoleze de la Iasi la Torino (Italia) a ramas tintuita la sol. Cursa era programata sa decoleze de la Iasi miercuri noaptea, in jurul orei 2:00. Doar ca din cauza vremii cursa a fost reprogramata, spre vadita nemultumire a pasagerilor.

Oamenii au fost mutati in Terminalul T3, unde li s-a spus sa mai astepte pana cand situatia se va reglementa. Insa lucrurile au degenerat, iar cei de la aeroport au fost nevoiti sa solicite si sprijinul unui echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) pentru a pastra ordinea.

In principal, avionul Blue Air de tip Boeing B-733 care urma sa ajunga de la Torino miercuri seara spre Iasi nu a ajuns in tip util pentru a efectua cursa retur. Conditiile meteorologicede pe aeroporturile italiene sunt similare cu cele din tara noastra, iar cursele au avut intarzieri destul de mari.

Astfel s-a ajuns ca zecile de pasageri care trebuiau sa plece din Iasi spre Torino sa astepte cu orele, iar scandalul a fost iminent. Pentru ca nu puteau face fata valului mare de pasageri nemultumiti, cei de la Aeroportul Iasi au cerut sprijinul Jandarmeriei.

"A fost un echipaj de jandarmi la Aeroportul Iasi, insa nu s-au inregistrat probleme deosebite. Au fost cativa cetateni nemultumiti de situatia aparuta cu privire la intarzierea aparuta. In jurul orei 2:00 dimineata am fost solicitati de catre cei de la Aeroportul Iasi. Colegii mei ajunsi la fata locului au discutat cu cetatenii si nu au fost altfel de incidente", a spus Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi.

Si cei de la Aeroportul Iasi ar aratat ca lucrurile nu au degenerat si ca pasagerii cursei spre Torino au asteptat apoi in liniste sa poata decola spre Italia. "A fost vorba de zborul spre Torino. Protocolul prevede ca intr-o astfel de situatie sa apelam la spijinul Jandarmeriei pentru a putea aplana conflictele aparute", a sustinut Monica Nichitus, directorul interimar al Aeroportului International Iasi.

Zapada a creat probleme

Zborul spre Torino nu a fost singul care a adus neplaceri. Din cauza vremii si alte curse au fost amanate pentru un timp indelungat. "Date fiind conditiile meteo din ultimele ore (ninsoare abundenta si vant), precizam ca Aeroportul Iasi este deschis traficului si depune toate eforturile pentru a tine situatia sub control, creand conditii optime pentru operatiunile de zbor. Curatarea pistei de decolare-aterizare, respectiv a platformei (zona de stationare a aeronavelor) intra in sarcina Aeroportului Iasi. Toate utilajele de deszapezire au fost scoase in teren si au lucrat la foc continuu in cursul noptii (17/18 ianuarier -n.r.). Se lucreaza si astazi (ieri-n.r.) pe suprafetele de miscare, chiar daca nu ninge, iar vizibilitatea este buna. Pista de la Aeroportul Iasi este curatata in permanenta, conform procedurilor, fiind perfect operationala. In unele cazuri, degivrarea platformei poate fi ingreunata atunci cand aeronavele raman pentru o vreme la sol, iar lucrarile de deszapezire continua imediat ce zona este eliberata", au mentionat reprezentantii Aeroportului International Iasi.

Toate problemele au aparut de la sistemul de degivrare a aeronavelor si a vantului puternic. "Mentionam faptul ca intarzierile inregistrate in orarul de zbor de astazi au fost cauzate de operatiunile de degivrare a aeronavelor. In conditii de inghet, aeronavele decoleaza abia dupa ce procesul de degivrare este complet, prioritara fiind siguranta pasagerilor si a echipajelor de zbor. Operatiunile de degivrare a aeronavelor sunt efectuate de firme in domeniu contractate de companiile aeriene", au mai mentionat reprezentantii Aeroportului International Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img