vineri, 19 aprilie, 2024

SCHIMBARE RADICALA: Kovesi ar putea avea un SEF

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeana pregateste o structura noua, condusa de un procuror-sef european, cu filiale in fiecare tara membra. In Romania ar urma ca procurorul european sa aiba puteri nebanuit de mari, pentru interceptari, perchezitii si retineri, nefiind obligat sa dea socoteala autoritatilor locale, informeaza ziarul National.

“Proiectul care este deja ca si trecut prin Directoratul General de Justitie (DG Just) este absolut socant, mai ales prin puterile pe care le vor avea procurorii. Fie si pentru simplul fapt ca acestia vor putea efectua interceptari in toate tarile membre ale Uniunii Europene, fiind total independenti fata de autoritatile nationale! Si actionand strict in baza mandatului emis de catre procurorul european. Asa ca procurorul strain care va fi desemnat sa conduca sucursala din Romania nu doar ca, astfel, va deveni adevaratul „stapan al interceptarilor” si va putea actiona peste capul unor nume grele ale sistemului ca sefii DNA, DIICOT, Parchetului General sau a structurilor de informatii, dar va putea inclusiv sa ordone si sa efectueze perchezitii pe teritoriul Romaniei”, noteaza sursa citata.

Acordarea unor asemenea atributii pentru viitorii procurori europeni este de acum oficiala, fiind confirmata de membri ai DG Just din cadrul Parlamentului European, scrie enational.ro. Pe langa structura centrala de la Bruxelles a institutiei procurorului sef european, s-a decis infiintarea de sucursale in toate tarile Uniunii Europene. Iar aceste structuri teritoriale vor fi conduse de „procurori care vor fi independenti de autoritatile nationale si vor functiona in baza mandatului oferit de acest procuror european”. Mai mult, procurorii „vor putea emite mandate de arestare europene, vor putea face perchezitii sau vor putea cere interceptarea convorbirilor telefonice”. Si, pentru ca tacamul sa fie complet, dupa cum sustin cei implicati in dezvoltarea acestui proiect, viitorii procurori europeni vor avea acces inclusiv la documentele firmelor si ale bancilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img