vineri, 29 martie, 2024

Schimbari in conducerea Ford – Masurile s-au luat dupa vanzarile slabe din 2019

Distribuie:

Publicat:

Constructorul auto american Ford a realizat vineri câteva permutări în conducere după o performanță financiară slabă în trimestrul patru din 2019 și o lansare nereușită a noului său model de SUV, Ford Explorer, transmite Associated Press.

Compania din Michigan a anunțat că președintele Joe Hinrichs, în companie de 19 ani, se va retrage din funcție începând cu 1 martie. Jim Farley, președintele departamentului de strategie și afaceri noi va deveni director general responsabil cu piețele globale și operațiunile auto. În plus, șeful de dezvoltare a produselor, Hau Thai-Tang, va avea un rol mai extins în companie pentru produse, servicii și experiența oferită clienților, conform Mediafax.

Deciziile vin după ce Ford a raportat un profit în scădere cu 3,6 miliarde de dolari pentru anul 2019, aproape jumătate (1,7 miliarde de dolari) fiind pierdere înregistrată în ultimele trei luni din anul trecut.

În ziua când s-au anunțat rezultatele, marți, CEO-ul Ford Jim Hackett a declarat că firma nu a reușit să atingă așteptările pentru 2019 și a dat în mare parte vina pe lansarea problematică a noului SUV Ford Explorer la fabrica sa din Chicago.

Noile modele Explorer au ieșit de pe linia de asamblare cu multiple probleme și au trebuit să fie transportate la o fabrică din zona orașului Detroit pentru reparații, ceea ce a dus la întârzierea livrărilor către clienți și costuri adiționale pentru companie.

Acțiunile companiei au scăzut cu 1,7%, vineri, la Wall Street, după anunțurile companiei privind schimbările din conducere.

Schimbările apar în condițiile în care Ford continuă un efort de restructurare prin care vrea să taie costuri de 11 miliarde de dolari, demers început sub conducerea directorului general Jim Hackett, care se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a livra rezultate după ce l-a înlocuit pe Mark Fields, directorul general demis în mai 2017.

Într-o conferință cu investitori și analiști, Hackett a spus că el și Jim Farley se completează bine și că intenționează să rămână în companie pentru a o transforma. Unii analiști au pus sub semnul întrebării viitorul lui Hackett la Ford încă din 2018, iar Farley ar fi cel mai probabil succesor în cazul în care și actualul șef de la Ford este înlăturat.

Analiștii s-au arătat de asemenea dezamăgiți de estimările companiei pentru 2020, care a spus marți că va marca un profit brut de circa 5,6-6,6 miliarde de dolari în acest an, ceea ce ar fi aproximativ în linie cu profitul brut de 6,4 miliarde de dolari din 2019.

Jim Hackett a negat vineri că înlocuirea lui Joe Hinrichs a avut vreo legătură cu problemele de lansare a noului Explorer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img