joi, 18 aprilie, 2024

Schimbari legislative în domeniul pensiilor

Distribuie:

Publicat:

Prefectul Eduard-Andrei Popica a întrunit Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Tema abordată a fost legată de modificările legislative în domeniul pensiilor.

Directorul Casei Județene de Pensii Vaslui, Isabel Bogdan, a amintit de faptul că în Legea 127/2019, privind sistemul public de pensii, este prevăzut dreptul de opțiune al femeilor în ceea ce privește vârsta la care pot solicita înscrierea la pensie pentru limită de vârstă.
Se acordă reducerea cu 6 ani a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au născut și crescut până la 16 ani, cel puțin 3 copii.
Dispare noțiunea de pensie anticipată parțială și se instituie un nou mod de calcul al pensiilor: Pensia este egală cu numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință -75 lei.
Legea prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe VPR.

În evidențele CJP Vaslui se regăsesc 95.496 de pensionari, din care 12.224 sunt pensionari din sistemul asigurărilor de stat pentru agricultori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img