marți, 19 martie, 2024

Schimbari MAJORE de la 1 ianuarie 2017

Distribuie:

Publicat:

De la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare o serie de normative si reglementari care vor genera plusuri sau minusuri in bugetele populatiei si firmelor, potrivit romaniatv.

Cele mai importante schimbari sunt de ordin fiscal, respectiv reducerea cotei-standard de TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale („taxa pe stalp”), eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti/litru la carburanti, introducerea impozitului specific – forfetar – in turism si mentinerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit (scutire care initial era programata sa fie suspendata de la 1 ianuarie).

Tot de la 1 ianuarie, factura la energia electrica livrata populatiei va scadea cu 1,9%, pentru ca la nivelul distribuitorilor au fost reduse unele taxe care diminueaza cu 3,8% pana la 9,04% costurile specifice, potrivit unui anunt recent al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pana la ora emiterii acestei stiri, ANRE nu a transmis informatii referitoare la o eventuala schimbare de preturi la gazele naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

Vezi si: CFR calatori a facut ANUNTUL! Iata ce se intampla cu preturile biletelor de la 1 ianuarie

Populatia va plati, incepand chiar cu prima luna din acest an, o taxa pentru groapa de gunoi in valoare de 80 de lei/tona/luna, adica 80 de bani la 10 kilograme. Specialistii din domeniul mediului au calculat ca o gospodarie genereaza aproximativ 30 de kilograme de deseuri menajere pe luna, ceea ce inseamna ca taxa pentru groapa de gunoi ar putea fi de 2,4 lei pe luna, adica mai putin de 30 de lei pe an.

Referitor la masurile fiscale de reducere a TVA, de eliminare a „taxei pe stalp” si de eliminare a supraaccizei, reamintim ca PSD a solicitat recent premierului Dacian Ciolos sa ia in calcul o amanare a intrarii acestora in vigoare la data de 1 ianuarie, dar pana in momentul difuzarii acestei stiri nu a fost comunicata o pozitie oficiala.

Exista si o serie de masuri care trebuiau sa intre la 1 ianuarie, dar, din diverse motive, au fost amanate. Printre acestea se regaseste „Legea 51%” (care prevede obligativitatea retailerilor de a comercializa produse romanesti in proportie de cel putin 51%), apoi Legea insolventei persoanelor fizice, ca si incetarea scutirilor de impozit pe profitul reinvestit. De asemenea, Guvernul a prorogat recent termenul de 1 ianuarie pentru data de 1 februarie la o serie de majorari salariale si facilitati acordate bugetarilor, iar cresterea salariului minim pe economie a fost lasata la latitudinea noului Guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img