joi, 28 martie, 2024

Schimbari MAJORE in Codul Muncii! Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru angajatori

Distribuie:

Publicat:

Comparativ cu forma initiala a Codului Muncii, a fost majorat cuantumul amenzilor pentru munca nedeclarata, fiind eliminata, totodata, limita de cinci persoane de la care este sanctionata in prezent aceasta fapta.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Tudose contine mai multe propuneri majore de modificare a Codului Muncii, care vor influenta destul de mult activitatea angajatorilor. Fata de varianta initiala, amenzile pentru munca nedeclarata vor avea un cuantum maxim, fara sa mai fie prevazut un interval, si vor fi aplicate pentru fiecare persoana depistata fara contract individual de munca, si nu doar in cazurile in care sunt identificate cel putin cinci persoane in aceasta situatie, asa cum inca stabileste legislatia din prezent.

1. Actele aditionale vor trebui incheiate inainte sa produca efecte

Poate cea mai semnificativa schimbare ce va aparea in activitatea angajatorilor este scurtarea termenului in care se pot incheia actele aditionale pentru modificarile contractuale (de exemplu, cand se majoreaza salariul sau cand se schimba criteriile de evaluare a activitatii profesionale). Mai precis, actele aditionale vor trebui incheiate inainte sa produca efecte, nu in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarilor.

2. Munca salariatilor cu norma partiala in afara programului, amendata

Daca un salariat angajat cu norma partiala se va duce la serviciu in afara programului de lucru stabilit contractual, acesta va presta, conform legii, munca nedeclarata. In momentul de fata, aceasta activitate nu este identificata prin Codul muncii ca munca nedeclarata, ci exista doar o interdictie de a presta ore suplimentare de catre salariatii cu norma partiala. Astfel, aceasta forma de munca nedeclarata va putea fi sanctionata cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In forma initiala, proiectul lansat de Ministerul Muncii prevedea amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.

3. Munca salariatilor in timpul suspendarii contractului de munca, amendata

O alta forma de munca nedeclarata va fi considerata, in mod oficial, primirea la munca a salariatilor aflati in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Aceasta modificare va fi, practic, doar o recunoastere in legislatie a jurisprudentei curtii supreme a Romaniei. Concret, pentru munca in timpul suspendarii contractului, angajatorii vor risca amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata (in loc de amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei, asa cum era prevazut initial).

4. Primirea la lucru fara contract si fara raportarea in Revisal, munca nedeclarata

In afara de munca in perioada de suspendare a contractului individual si in afara programului stabilit pentru salariatii cu norma partiala, proiectul va identifica inca doua fapte ce constituie munca nedeclarata. Mai exact, primirea la lucru fara incheierea contractului individual de munca inainte de inceperea activitatii si primirea la lucru fara inregistrarea in Revisal a raportului de munca inainte de inceperea activitatii. Ambele fapte vor fi sanctionate cu amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata (lucru care, de altfel, deja se intampla: prima fapta e acoperita acum de Codul muncii, iar a doua – de hotararea de Guvern privind Revisal). Si aici, a fost eliminat cuantumul minim al amenzilor, de 10.000 de lei, fiind pastrata o singura valoarea, cea maxima (20.000 de lei).

5. Indulgenta pentru angajatorii ce platesc repede amenzile pentru munca nedeclarata

Pentru cele patru fapte ce vor constitui munca nedeclarata, angajatorii vor putea plati doar jumatate din minimul amenzilor, insa numai daca le achita in maximum 48 de ore de la incheierea/comunicarea procesului-verbal de contraventie. Asadar, vorbim de primirea la lucru fara incheierea contractului individual de munca inainte de inceperea activitatii, primirea la lucru fara inregistrarea in Revisal a raportului de munca inainte de inceperea activitatii, primirea la lucru a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat si primirea la lucru a unui salariat cu norma partiala in afara programului stabilit contractual.

6. Evidenta orelor de lucru se va face mult mai strict

Evidenta activitatii zilnice a salariatilor va trebui sa fie mai detaliata decat este acum. Concret, daca acum se prevede doar ca angajatorii sunt obligati sa tina evidenta orelor de lucru, in viitor acestia ar putea fi obligati sa inregistreze atat ora de incepere a programului de lucru, cat si ora de terminare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img