joi, 28 martie, 2024

Schimbari soc pe piata bancara din Romania! Patru banci sunt pe punctul de a nu mai exista

Distribuie:

Publicat:

Un adevarat soc ar putea avea loc pe piata bancara din Romania. Nu mai putin de 4 banci cunoscute ar putea disparea fiind inghitite de altele care doresc sa isi mareasca cota de piata. Ar fi vorba de Banca Romaneasca, Banc Post, Veneto Banca si Marfin Bank. Si Piraeus Bank ar putea intra intr-o anumita combinatie mai repateaza sursa citata.

Banca Transilvania va cumpara cel mai probabil Banca Romaneasca. OTP Bank este si ea iesita la cumparaturi, Garanti Bank vrea sa isi creasca la randul sau cota de piata, Intesa San Paolo vrea sa se reprofileze.

Tinta bancilor cu cote de piata sub 5% este fie vanzarea, fie cumpararea pentru majorarea cotei de piata sau lichidarea operatiunilor. Inceput in decembrie 2016, in procesul de cumparare al Bancii Romanesti s-au inscris si Banca Transilvania si OTP Bank. Conform unor surse din piata, negocierile s-ar apropia de final si castigatoare ar fi Banca Transilvania, care s-ar apropia astfel de o cota de piata de 15%, foarte aproape de cota de piata a celei mai mari banci din sistem, BCR, de 16,5%, relateaza national.

Bancpost s-a anuntat a fi de vanzare, dar HSBC nu pare a fi gasit deocamdata un cumparator pe masura. Cota de piata a Bancpost este de circa 3%, ceea ce ar propulsa puternic cumpartorul in top 10 bancar, sustine sursa citata.

Banca Transilvania (cu o cota de piata actuala de 13,2%) ar depasi BCR cu o astfel de achizitie, iar OTP Bank (2,2% in prezent) ar ajunge la 5,2%, depasind acel prag confortabil ravnit de majoritatea bancilor care vor sa ramana pe piata bancara ca banci universale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img