News Flash:

Schitul care vegheaza de zeci de ani asupra Husilor. Aici a slujit si parintele MINA DOBZEU-FOTO

27 Martie 2016
5908 Vizualizari | 0 Comentarii
Undeva intr-o zona deluroasa a municipiului Husi, se afla un lacas de cult unde,  de mult nu mai arde nicio lumanare, iar niciun preot nu mai rosteste vreo rugaciune. Vorbim despre Schitul Vovidenia, cosntruit de Episcopia Husilor in anul 1939; aceasta avea sa fie prima asezare manastireasca din tinutul Falciului.

Desi locul unde se afla schitul este grav afectat de frecventele alunecari de teren, micuta biserica pe deal ramane cu turla inaltata spre Dumnezeu. Ridicat pe culmea dealului Moţoc, singuratic, aşa cum se cade oricărui lăcaş ce se vrea mai aproape de Dumnezeu decât de vuietul mulţimii, schitul a trecut, în timp, prin tot felul de încercări. Prin foc, un incediu puternic mistuindu-l, prin înfiorătorul cutremur din 1977, când toţi huşenii priveau spre deal, ca să vadă dacă bisericuţa încă mai e la locul ei, după năpasta care a încercat pământul.

Oficialii Eiscopiei au incetat sa mai incerce sa faca reparatii la aceasta biserica, deoarece terenul de sub constructie este nesigur si schitul s-ar putea darama in orice clipita.

Din pozitia in care se afla acum, micutul schit vegheaza de pe culmea dealului tot municipiul Husi. Pana in acest moment, nici trecerea timpului, nici alunecarile frecvente de teren nu au reusit sa doboare peretii sfințiți cu zeci de ani in urma. Nimic nu clinteşte din loc crucea înălţată pe turla ce se încăpăţânează parcă să stea sus, înspre cerul din care, nimeni nu se îndoieşte, Dumnezeu o veghează. De dragul schitului părăsit, huşenii au creat şi o legendă prin care îşi spun că ”atâta timp cât crucea de pe schit va rămâne înălţată pe bisericuţa ce pare că puţin mai are până să se prăbuşească, mai există speranţă”.

De reamintit este faptul ca micutul schit Vovidenia este lacasul de cult in care a slujit ani la rand, "Sfantul Anticomunist”, calugarul Mina DOBZEU, numit si eroul inchisorilor comuniste, cel care l-a botezat pe evreul Nicolae Steinhardt. Toate aceste minuni sunt scrise in cartea numita “Jurnalul Fericirii” (N. Steinhardt).

Despre schitul Vovidenia, părintele Mina a spus că a ţinut mult la acest schit. "Un schit de maici, cuminte, pe un deal verde şi frumos.

"Am slujit aici. După ce a ars, l-am reparat în 1971. Dar în 1977 a venit cutremurul şi iar l-a zdruncinat din temelii.

"A mai fost refăcut, dar au venit de câţiva ani alunecările de teren şi s-a considerat primejdioasă vieţuirea în el. A rămas singur şi acum, acolo, pe dealul lui.

"Mereu am vrut să îl refac, dar acum cred că poate am vrut cam mult … ”, spune părintele Mina Dobzeu, , vieţuitor în Mănăstirea Sfinţilor Apostoli "Petru şi Pavel" din Huşi.

Galerie Foto

12527881_1573522552962103_1599839979_n
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0985 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049152 (s)