vineri, 26 aprilie, 2024

Schizofrenie: care sunt factorii de risc

Distribuie:

Publicat:

Care sunt factorii de risc ai schizofreniei. Schizofrenia este o patologie psihiatrică complexă care perturbă percepția realității. Are aspecte productive, cum ar fi paranoia, megalomania, halucinațiile. Simptome „negative” care provoacă izolarea, izolarea emoțională. Și simptome disociative care fac ca pacientul să piardă atenția, consecvența și logica. Mai presus de toate, poate fi foarte variabila de la un pacient la altul și să înceapă în diferite momente din viață, în urma unui episod psihotic care dă naștere la simptome cronice mai mult sau mai puțin intense.

Schizofrenia este adesea descoperită în perioada adolescenței, la o varsta estimată de 15 la 25 de ani. Câțiva parametri pot explica declanșarea acesteia: stres intens, boli infecțioase, expunere la diverse substanțe.

Între 10 și 30 de ani, creierul se maturizează foarte activ, iar regiunile creierului se reorganizează continuu. Întreruperea proceselor cerebrale în această perioadă crucială de dezvoltare pune în pericol buna funcționare a creierului.

Observăm că majoritatea pacienților schizofreni trăiesc în zone urbane sau au trecut printr-un proces de imigrare. Acest lucru sugerează că factorii de mediu au un impact real asupra bolii. Vulnerabilitatea genetică poate fi, de asemenea, asociată cu ea, în timp ce rareori este declanșatorul principal.

Care sunt factorii de risc ai schizofreniei

Stresul și consumul de medicamente precum canabisul sunt clar factori de risc identificați:

– Stresul poate „modifica mecanisme biologice diferite (neurogeneză, activitatea factorilor de creștere și supraviețuirea neuronilor…) la nivelul mai multor structuri ale creierului (hipocamp, cortexul prefrontal, amigdala…). Astfel, asta ar explica mai mult prezenta bolii mai ales în mediul urban sau în rândul subiecților care au imigrat, în special în copilărie și adolescență”, sustine Inserm.

– Substanțele psihogene (cum ar fi canabisul) pot dubla riscul de schizofrenie: „delta-9-tetrahidrocannabinol (THC) ar perturba maturizarea cerebrală acționând asupra receptorilor pe care îi activează, numeroși în zonele creierului implicate în patologii psihiatrice și în special în regiunile în care plasticitatea este importantă în perioada adolescenței”, afirmă Inserm în urma studiilor.

Deși mai moderat, stilul de viață joacă și el un rol. Este important să se acorde atenție nutriției, somnului și aportului factorului neutrofonic (care permite creșterea neuronilor).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img