sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scrisoarea coplesitoare a unui actual deputat catre Alexandru Arsinel: “Ati primit un rinichi la 3 zile dupa ce ati…”

Distribuie:

Publicat:

In 2013, dupa ce Alexandru Arsinel a suferit un transplant de rinichi, operat de medicul Mihai Lucan, un tanar asistent social ii trimitea actorului o scrisoare deschisa.

Tanarul asistent social, care se ocupa de ingrijirea a 70 de copii bolnavi de insuficienta cronica renala se numea Emanuel Ungureanu iar acum este deputat USR. El este omul care a facut mai multe plangeri penale impotriva medicului Mihai Lucan, seful Clinicii de Transplant Renal de la Cluj. Scrisoarea publicata de site-ul stiridecluj.ro a ajuns in scurta vreme virala si a declansat o reactie virulenta la adresa lui Alexandru Arsinel, acuzat ca a avut parte de un transplant preferential in detrimentul tinerilor care asteapta ani intregi sa obtina un rinichi sanatos de la un donator. 

"Stimate domnule Alexandru Arsinel,
Numele meu este Emanuel Ungureanu, va scriu in calitate de asistent social care se ocupa de 13 ani de ingrijirea a peste 70 de copii si tineri care sufera de insuficienta renala cronica, tratata prin hemodializa, dializa peritoneala si transplant renal. Regret din toata inima ca suferiti la fel ca prea multi romani de una dintre cele mai cumplite boli, insuficienta renala cronica care condamna la o moarte lenta mii de concetateni ai nostri. Am aflat cu bucurie impreuna cu milioane de romani, carora le-ati inseninat viata cu prestatiile dumneavoastra de inalta tinuta artistica, ca ati primit o sansa la viata prin bunavointa unei familii care a hotarat sa fie de acord ca o parte din corpul persoanei dragi trecute in nefiinta sa traiasca prin dumneavoastra. 

Sunt totusi trist si extrem de dezamagit domnule Arsinel de faptul ca ati acceptat un tratament preferential din partea unui sistem de transplant care ar trebui sa ofere o sansa la viata pe criterii clare, transparente tuturor bolnavilor care au nevoie de un organ functional pentru supravietuire. Dumneavoastra ati primit un rinichi la 3 zile dupa ce ati solicitat un transplant pentru ca sunteti o vedeta si profesorul Lucan a decis ca viata dumneavoastra este mai pretioasa decat a altora.

Daca as fi parintele unuia dintre zecile de tineri cu insuficienta renala cronica care merg de trei ori pe saptamana cu salvarea la un centru de dializa si stau tintuiti de un pat conectati la un aparat timp de 4 ore chinuitoare v-as intreba: De ce credeti ca viata copilului meu, care are 21 de ani si care face dializa de 8 ani, este mai putin importanta decat viata unui om de 70 de ani care nu a facut nici macar o zi de dializa? La sfarsitul anului trecut, domnule Arsinel am fost "sfasiat" alaturi de "familia" de copii si tineri dependenti de dializa de care ma ingrijesc de vestea mortii Adinei Bleotu, o tanara din "gasca" noastra pe care am iubit-o enorm. Acest om cu suflet minunat nu implinise 20 de ani si terminase primul an la medicina la Universitatea de Medicina din Timisoara. A reusit aceasta performanta cu toate ca starea ei de sanatate era extrem de precara si trebuia sa mearga la dializa de trei ori pe saptamana, locul unde stii sigur ca te duci, dar nu stii niciodata daca te mai intorci. Sigur nu ati auzit de ea, nu va acuz pentru asta. Pentru parintii ei, pentru mine si pentru foarte multi oameni care au cunoscut-o, Adina a fost o vedeta. Sapte ani de zile Adina a fost pe lista de asteptare si nu a avut sansa sa faca un transplant de la donator in moarte cerebrala.

Aceasta tanara care scria la 14 ani poezii ca Blaga a murit in floarea tineretii in mod dramatic, pentru ca sistemul de transplant din Romania nu este pregatit sa ajute mai multi bolnavi. In disperarea de cauza parintii Adinei au incercat sa cumpere un organ pe "piata neagra", dar nu au avut suficienti bani sa plateasca un donator care sa fie compatibil cu ea. Cred ca ati auzit macar din reportajele emisiunii "In premiera", a doamnei Carmen Avram, despre drama prin care trec sute de romani disperati ca nu isi pot salva copii de la moarte sigura si care sunt fortati sa isi riste libertatea cautand donatori vii dispusi sa isi vanda un rinichi, alegand in felul acesta sa incalce legea cu buna stiinta. Familia Bleotu a asteptat in zadar un rinichi pe listele de asteptare din Romania pentru copilul lor minunat. Donatorul viu gasit compatibil cu Adina, un excroc oribil, s-a lacomit la bani si in acest fel niste parinti nenorociti dintre care unul chiar medic pediatru au trebuit sa asiste neputinciosi cum odrasla lor se "stinge".

Din acest motiv domnule Arsinel ar trebui ca bucuria dumneavoastra ca ati avut sansa sa faceti un transplant la numai cateva zile dupa ce v-ati inscris pe lista de asteptare ar trebui sa fie cu masura, decenta, mai ales ca rinichiul a provenit de la un tanar care si-a pus capat zilelor. In timp ce dumneavoastra va bucurati de un rinichi sanatos mii de romani care iubesc viata la fel de mult ca dumneavoastra se sting pentru ca nu se pot ruga ca cineva sa moara pentru ca ei sa traiasca sau pentru ca nu au suficienti bani sa-si cumpere un rinichi. Maestre al comediei, viata miilor de anonimi pe "marea scena" a vietii este la fel de importanta ca a dumneavoastra chiar daca zilele acestea vi s-a sugerat altceva. Din declaratiile medicilor care v-au operat rezulta faptul ca era important sa primiti repede un rinichi ca sa nu ratati un important turneu in Canada. Ligia Bulzan, Adina Bleotu, Adina Fit sunt doar o parte din numele unor copii care si-au incheiat mult prea devreme "turneul vietii" pentru ca medici ca profesorul Lucan au primit in mod nejustificat monopol asupra vietii si a mortii.

Pe aceleasi criterii subiective ca si dumneavoastra, Maestre, in anul 2004 un cetatean german de 46 de ani, plecat cu multi ani in urma din Romania, a primit din partea domnului profesor Lucan rinichiul unei tinere de 18 ani care a fost lovita de o motocicleta. Acel rinichi era firesc sa ajunga la unul dintre tinerii care asteptau pe lista de asteptare, si nu erau putini. Care credeti ca au fost motivele pentru care cetateanul german a primit rinichiul? Credeti ca nu s-a gasit niciun roman compatibil? Am fost martor la aceasta tragedie pentru ca lucram ca asistent social in Institutul de Transplant Renal condus de profesorul Lucan, acelasi medic care a decis in dreptul dumneavoastra ca merita sa traiti. Eu cred ca daca aveati 70 de ani si nu erati un VIP, nu ati fi primit acel rinichi. Cineva mai tanar care astepta de multi ani un rinichi si care ar fi avut o compatibilitate buna cu primitorul ar fi primit aceasta sansa. Domnule Arsinel sunteti una dintre multele vedete operate de Lucan pentru ca acesta sa apara din nou pe prima pagina a ziarelor.

Pentru mine si pentru foarte multi altii, VIP-uri sunt Viorel Bora, de 15 ani, din Beclean care a efectuat un transplant la Institutul din Cluj, dar acesta nu a functionat nici un minut. Gabi Miciu, din Bistrita, face dializa de 10 ani si medicii clujeni nu au reusit sa ii transplanteze un organ functional. Ei si multi altii ca ei au fost folositi de doctorul Lucan pentru a-si crea in mass-media imaginea unui salvator. Dupa ce cazurile lor au fost mediatizate cu succes, dar transplantele lor nu au functionat, profesorul Lucan a promis fiecaruia ca primul rinichi provenit de la un donator in moarte cerebrala va ajunge la ei. Multi rinichi s-au transplantat de atunci, dar lumina reflectoarelor stingandu-se s-a stins cu ea si sansa lor la viata. Va doresc multa sanatate domnule Arsinel si sunt sigur ca va veti ruga zilele acestea ca Dumnezeu sa gaseasca in "farmacia" Lui o inima buna pentru domnul profesor Lucan si sa ii faca acestui chirurg stralucit un "transplant de inima" reusit, astfel incat acesta sa isi tina promisiunea facuta VIP-urilor mele, Viorel Bora si Gabrielei Miciu si multor altora. Sper ca  proaspat "transplantat de inima" Maestrul Lucan sa cante cat mai des la capataiul multor amarati anonimi din "marea gloata" care au nevoie de un transplant melodia cu care v-a trezit din anestezie exceptionalul medic ATI, Adrian Barbos. Promit sa il acompaniez. Cu stima, Emanuel Ungureanu Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Claudia Safta”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img