News Flash:

Se califica la noi, dar muncesc peste hotare. Vezi opinia directorului de programe in cadrul Asociatiei Comunitare „Totul pentru Viata” Husi, Marian Malaescu

9 Decembrie 2015
2141 Vizualizari | 1 Comentarii
Se califica in Romania, in cadrul unor progame finantate cu bani europeni, si ajung sa ia calea Occidentului, unde gasesc mult mai usor de lucru. Este cazul a sute de persoane din Vaslui, instruite in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

La Husi, prin intermediul Asociatiei Comunitare „Totul pentru viata”, se organizeaza frecvent cursuri pentru tineri, dar si pentru persoane trecute de prima tinerete, care vor sa se recalifice.
„Incepand din primavara acestui an, am dat in folosinta un centru social, modern, dotat cu toate cele necesare si ne-am gandit, avand in vedere piata locala a muncii, cat si cerintele de pe piata internationala, sa venim in ajutorul tinerilor prin organizrea de cursuri de formare profesionala in mod gratuit. Am identificat niste firme care implementau deja proiecte pe POSDRU, am contractat serviciul de formare si am reusit sa oferim deja cursuri unui numar de aproximativ 400 de persoane, in diverse meserii cum ar fi: infirmier, ingrijitor batrani la domiciliu, bucatar, agent curatenie”, a declarat Marian Malaescu, director de programe in cadrul Asociatiei Comunitare „Totul pentru Viata” Huși.
Marea majoritate a absolventilor au fost tineri, dar au fost si persoane cu varsta de peste 40 de ani care s-au aratat amatoare sa invete meserii noi, mai ales ca acestea le dau ocazia sa profeseze in strainatate. De fapt, cei mai multi dintre cursanti si-au manifestat din start intentia de pleca din Romania, unde piata locurilor de munca este in impas, iar piata serviciilor este foarte slaba.
Situatia este cu atat mai grea in judetul Vaslui, motiv pentru care cursantii scoliti pe bani europeni, ajung sa profeseze in tari ale Uniuii Europene, unde isi gasesc fara probleme o slujba si unde munca le este apreciata. Este cunoscut faptul ca persoanele instruite in cadrul unor astfel de programe de formare profesionale derulate in tara noastra, sunt foarte bine pregatite,motiv pentru care in anumite meserii romanii au chiar prioritate la angajare.

„Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa plece la munca in strainatate, am luat legatura cu anumite firme care se ocupa cu plasarea fortei de munca si deja avem aproximativ 200 de persoane care au plecat sau urmeaza plece pana la sfarsitul anului, pentru a lucra in meseriile pentru care s-au calificat. Organizam, de altfel, la cerere, si cursuri de limbi straine pentru persoanele interesate”, mai spune Malaescu.

Persoanele care au urmat astfel de cursuri au fost pregatite prin programe finantate in cadrul PODRU si au beneficiat de anumite buse. De exemplu, in cazul cursului pentru infirmier s-au acordat burse in valoare de 400 de lei lunar, timp de sase luni, cat a durat respectivul program de formare. Printre cele 80 de persoane pregatite in meseria de infirmier se numara foarte multe care provin din mediul rural.
Femeile se pregatesc, asadar, in România, unde, din pacate, nu-si pot gasi de lucru, si pleaca in strainatate, unde cererea de forta de munca este foarte mare, pe salarii multumitoare.
Marian Malaescu admite ca in toata aceasta situatie este un paradox. Programe gandite pentru calificarea si reconversia fortei de munca din Romania, tocmai pentru ca piata muncii de la noi sa se reaseze si sa fie revigorata, ajung sa furnizeze personal calificat in alte state ale Europei.
„La noi,la romani, ne luam caruta si duca aceea calul. Asa s-a intamplat si cu aceste proiecte, pentru ca, pe de-o parte, exista nevoia de calificare, pentru ca marea majoritate a celor din mediul rural, cel putin, sunt persoane necalificate, iar pe de alta parte, piata muncii de la noi nu e pregatita sa absoarba acest val de persoane care si-au capatat o meserie in urma acestor cursuri de formare. Pana la urma, trebuie sa ne gandim ca facem parte din UE si vorbim despre o piata a muncii comunitare. Asadar, nu mai conteaza, in definitiv unde lucram. Ceea ce conteaza este si ca banii castigati in strainatate vor fi cheltuiti, in final, la noi in tara, ceea ce reprezinta un lucru bun”, opineaza Marian Malaescu.

 Totodata, spune acesta, persoanele au primit aici o pregatire teoretica de calitate, insa formarea din punct de vedere practic se face in strainatate, in alte conditii, in alt mediu bine structurat si organizat, lucru care va ajuta la dezvoltarea serviciilor noastre pe viitor.

„Pe viitor, speram ca se vor schimba lucrurile si la noi in tara, iar atunci noi vom avea un personal cu inalta calificare”, a conchis Malaescu.

 In stainatate, un infirmier ajunge sa castige aproximativ 2.000 de euro pe luna, de cele mai multe ori cu masa si cazarea asigurate, iar un agent de curatenie poate castiga si 4.000 de euro lunar.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1075 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039380 (s)