joi, 28 martie, 2024

Se calmeaza situatia in doua regiuni din Ucraina. Se retrag tancurile

Distribuie:

Publicat:

Armata ucraineana si fortele separatiste proruse au anuntat marti ca au inceput retragerea tancurilor si a altor arme grele din regiunea Donetk, dupa ce au finalizat acest proces in regiunea vecina Lugansk.

‘Am inceput astazi (marti) retragerea de tancuri, de tunuri cu calibru de cel putin 100 mm si de mortiere pana la 120 mm’, a anuntat Leonid Matiuhin, un purtator de cuvant al armatei ucrainene.

Retragerea a inceput in zona Debaltevo, nod strategic ce leaga capitalele regiunilor separatiste Donetk si Lugansk si care a fost scena unor lupte sangeroase inainte de a trece sub controlul rebelilor prorusi, in februarie, a precizat acesta.

Un inalt responsabil al regiunii separatiste Donetk, Eduard Basurin, a confirmat la randul sau, pentru AFP, ca ‘retragerea a inceput la Debaltevo’.

Miercuri, rebelii isi vor retrage tancurile de langa Novoazovsk, oras pe care il controleaza, situat pe malul Marii Azov si situat in apropiere de portul strategic Mariupol, ultimul mare oras din zona de conflict aflat sub controlul guvernului de la Kiev. ‘Dupa Novoazovsk, va urma Donetk’, a adaugat Basurin.

Aceasta retragere de arme, initial in regiunea Lugansk, apoi in Donetk, a fost prevazuta de acordul incheiat la sfarsitul lui septembrie intre beligeranti, pentru a consolida armistitiul, respectat in linii mari de mai mult de sase saptamani.

Chiar daca niciun atac nu a avut loc in estul Ucrainei in ultimele 24 de ore, un soldat ucrainean a fost ucis si un altul a fost ranit dupa ce au calcat pe o mina, a anuntat armata ucraineana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img