miercuri, 27 martie, 2024

Se cere acceptarea Romaniei in spatiul Schengen: “Cum poate sa fie Grecia, iar Romania sa nu fie?”

Distribuie:

Publicat:

Premierul bulgar Boiko Borisov, a carui tara detine presedintia semestriala prin rotatie a Uniunii Europene, a avut luni la Sofia o intalnire de lucru cu omologul sau ceh Andrej Babis, care a pledat pentru aderarea la spatiul Schengen a Bulgariei, dar si a Romaniei si Croatiei, informeaza BTA.

In cadrul unei conferinte de presa dupa reuniune, premierul ceh si-a exprimat nedumerirea legat de faptul ca tari cum este Grecia se afla in Schengen, iar Bulgaria, Romania si Croatia nu. El a adaugat ca, evaluand dupa politica pe care o implementeaza, Bulgaria merita sa faca parte din spatiul de libera circulatie Schengen, scrie agerpres.ro. La aceeasi conferinta de presa la Sofia, premierul ceh a mai subliniat ca asa-zisul Regulament Dublin, care reglementeaza examinarea cererilor de azil in UE, nu este eficient, mai ales in ce priveste aspectele legate de relocarea solicitantilor de azil. El si-a manifestat indignarea fata de faptul ca aceasta masura a relocarii refugiatilor a fost adoptata la nivel de ministri de interne si si-a exprimat speranta ca presedintia bulgara a Consiliului UE va initia o revizuire in acest sens. Cehia, Polonia si Ungaria au fost trimise de Comisia Europeana in fata Curtii de Justitia a UE pentru ca au refuzat sa accepte migranti conform cotelor obligatorii adoptate de ministrii de interne ai statelor UE prin majoritate calificata in anul 2015.

Andrej Babis urmeaza sa-si prezinte demisia saptamana aceasta dupa ce nu a primit votul de incredere al parlamentului, care in plus i-a ridicat imunitatea pentru a putea fi investigat intr-un dosar de frauda cu fonduri europene. La randul sau, Boiko Borisov a fost de acord cu oaspetele sau in ce priveste lipsa de eficienta a Regulamentului Dublin si a insistat pe necesitatea unei solutii de compromis. Problema revizuirii acestui regulament 'nu doar divizeaza, dar pur si simplu imparte Europa', a avertizat seful executivului de la Sofia, citat de Reuters. El a cerut totodata sustinerea prin mijloace diplomatice a proceselor de pace din tarile din origine ale solicitantilor de azil, care va facilita revenirea acestora in tarile lor.

Cei doi premieri au discutat de asemenea despre importanta uniformizarii standardelor alimentare, subiect care merita in opinia lor o atentie speciala si care se va afla pe agenda unei reuniuni extinse a Consiliului European la Sofia in aprilie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img