News Flash:

Se cere demisia managerului Lucia ROTARU de la Spitalul Husi.

27 Octombrie 2014
3602 Vizualizari | 2 Comentarii
In urma finalizarii anchetei de catre Ministerul Sanatatii in cazul decesului fetitei de doar patru ani de la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian”, senatorul Nelu Tataru a reactionat:

Situatia in care a ajuns, in momentul de fata, spitalul municipal Husi, este, fara indoiala, una fara  precedent! Ceea ce insa arata limpede RAPORTUL comisiei de ancheta, trimisa de Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pentru a vedea care au fost cauzele, dar si intregul sistem care au dus la moartea unei copile de 4 ani, in sectia de pediatrie, arata, in cel mai transparent, mai oficial si mai de netagaduit mod cu putinta, degringolada din spitalul Husi, generata de o conducere incapabila si focusata doar pe rezolvarea intereselor personale. Totul, din pacate, este rezultatul a 11 ani de conducere a doamnei Lucia Rotaru Ciupilan, o persoana care, cu buna stiinta, a feudalizat spitalul Husi. Si sunt foarte multe dovezi in acest sens, dar as prefer sa enumar doar atitudinea necoresponzatoare fata de medicii din spital, modul de a-i inlatura, fara remuscari, pe cei buni, apropiindu-si persoanele slugarnice, neuitand de strategia angajarii numeroaselor rude in instituita spitalului.

Demisia de minima onoare, doamna manager!

 Acum, doresc sa ma refer la continutul RAPORTULUI realizat de comisia de ancheta. In 8 puncte distincte, membrii comisiei au sintetizat carente grave din activitatea de coordonare a spitalului Husi. De pilda, la punctul 6, se atinge un aspect sensibil, pe care eu il invoc de multa vreme in spatial public. Citez: “6.  Conducerea spitalului a acceptat disfunctionalitatea din circuitul urgentelor pediatrice,neimplicandu-se  in rezolvarea conflictelor dintre medici si nici in activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007>.

                 Prin urmare, disfunctionalitatile sistemului intern si neimplicarea in conflictele din colectiv, au fost constatate, iata, chiar si de Ministerul Sanatatii. Eu nu ma mir ca, in sfarsit, oficialii vad cum se pune problema  la spitalul Husi, de vreme ce este de notorietate faptul ca doamna manager are ca ocupatie prioritata stimularea intrigilor dintre cadrele medicale, nicidecum medierea inteleapta a divergentelor  inerente dintre specialisti.

                 Dezinteresul pentru buna functionare a spitalului, mai este subliniat si la punctual 7. Citez: “7.  Regulamentul de Organizare si Functionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, in structura functionala a spitalului nefiind inclus si Compartimentul de Primiri Urgente, respectiv atributiile medicului sef CPU si a medicilor specialisti in medicina de urgenta”.

                   Pentru cei care nu stiu, infiintarea CPU in spital a fost un obiectiv “maret” al doamnei manager, pentru care nu am fost consultati in mod deosebit noi, specialistii din spital. Cum se face ca acum, la atata timp de la infiintarea lui, Ministerul vine sa constate ca acest CPU nici macar nu a fost inclus in structura functionala a spitalului, in prevederi clare de Regulament? Este inca o dovada ca actiunile conducerii nu au avut ca scop final beneficiul pacientilor si asigurarea bunelor conditii pentru cadrelor medicale, ci, efectiv, salvarea unor aparente, pe principiul… “ne facem ca ne pasa”! Acelasi lucru se subliniaza si la punctual 8 al RAPORTULUI, citez: “8.  Fisele de post nu sunt actualizate in conformitate cu noua structura organizatorica a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgente. Astfel personalul medical continua sa aiba prin fisa postului atributii in gestionarea cazurilor de urgenta specifice activitatilor medicale desfasurate in camerele de garda. Odata cu infiintarea CPU, camerele de garda care asigurau urgentele medicale trebuiau desfiintate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 “In spitalele unde functioneaza UPU sau CPU nu mai functioneaza sisteme paralele de primiri urgente sub forma unor camere de garda sau sub oricare alta forma decat in cazurile specifice prevazute in prezentul ordin.”

             Asadar, concluzia Ministerului Sanatatii este crunta pentru managementul spitalului Husi si, consider eu, de netagaduit, mai ales ca acum este total exclusa implicarea “politicului”, in treburile unei comisii dintr-un Minister condus de PSD, care a facut control la un spital aflat in subordinea unui primar PSD, a carui sora este chiar manager. Citez: “Ca urmare, au fost incalcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament in urgenta, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum si Regulamentul de organizare si functionare intern a spitalului”.

           Opinez faptul ca, intr-o abordare cu un minim bun simt de catre conducerea spitalului, a acestui RAPORT al Ministerului Sanatatii, DEMISIA managerului Lucia Rotaru Ciupilan ar fi singurul gest de onoare si elementara demnitate profesionala. Ma indoiesc insa de faptul ca doamna manager va intelege mesajul ferm al Ministerului si va accepta sa se dezlipeasca de scaunul comod, pentru a reveni – de ce nu? – la patul bolnavului, langa oamenii suferinzi, ca sa vada cum este sa MUNCESTI efectiv pentru sanatatea oamenilor, nu sa ocupi un loc din care – iata, sustine comisia Ministerului -, nu faci nimic din atributiile care ti se cer. 

               Este de apreciat precizarea pertinenta din RAPORTUL comisiei de ancheta, care doreste sa transmita oficial toate concluziile sale atat Consiliului Local Husi, Primariei Husi, Spitalului, Comisiei de Pediatrie si Neonatologie din cadrul Ministerului Sanatatii, dar si – foarte important – Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui. Asa cum este firesc, se impune o ancheta penala serioasa, in ceea ce priveste persoanele care au ignorant, de la inaltimea functiei lor, sanatatea si chiar viata pacientilor.

                 Va fi interesant de vazut cum va gestiona Primaria Husi aceasta situatie si ce va face fratele doamnei manager, care, deloc intamplator, este primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan. Nu se asteapta nimeni ca domnul primar sa gaseasca vreo “vina” surorii sale, insa este de urmarit daca, in spatiul public, primarul de Husi va uzita de vechea sa explicatie cu “presiunile politice”. Anticipat, vreau sa subliniez faptul ca Ministerul Sanatatii este in portofoliul PSD, partid aflat la Guvernare, iar domnul ministru Banicioiu este, de asemenea, lider PSD. Mai mult decat atat, dopmnul primar  Ciupilan, fratele doamnei manager, a redevenit de curand si dansul membru PSD, gratie unei migratii interesate catre aceasta formatiune politica . Prin urmare, pe baza unei logigi elementare, vechea “scuza” fata de neregulile grave din spital, cu “implicatiile politice” nu prea le mai este de folos.  


Consiliul de Administratie si CL Husi sa ia atitudine! 

In opinia mea, lucrurile se pot rezolva usor si cu multa decenta: venirea unei echipe manageriale noi la conducerea spitalului, capabile sa armonizeze colectivul de medici si asistente, capabile sa dea imboldul pentru ca toti angajatii unitatii sa isi faca treaba cat mai bine, iar pacientii sa primeasca cele mai bune servicii medicale si respectul cuvenit. Actuala conducere a spitalului si-a dovedit neputiinta si totala incapacitate de gestionare a situatiilor de criza, a situatiilor de tensiune, ba chiar si a colectivului insasi. Acest lucru nu il spun eu, ci il spun husenii din oras, dar si cei veniti la poarta spitalului, sa protesteze. Daca conducerea spitalului ar fi avut bunavointa sa discute cu acesti oameni, ar fi aflat direct de la ei, feed-back-ul la tot ceea ce se intampla. Protestatarii insa au fost tinuti pe langa poarta, de ca si cand spitalul nu le-ar apartine lor, ci ar fi feuda unei singure familii. Prin urmare, cred ca, din responsabilitate pentru aceasta vitala instituitie medicala, Consiliul de Administratie ar trebui urgent sa dezbata intreaga situatie si sa vina cu solutii, la fel si CL Husi. Nu cred ca trebuie sa le spun eu consilierilor locali ce ar trebui, concret, sa faca in aceasta situatie, dar cred ca ar fi sfidator la adresa celor care i-au ales, daca nu ar dezbate subiectul in plenul proximei sedinte si nu ar veni cu solutii urgente pentru spitalul Husi. Atat pot sa le spun, tinad cont ca ei sunt decidentii pentru buna organizare a activitatii: redati, domnilor consilieri, spitalul comunitatii husene si implicati-va pentru impunerea unui management competent la institutia care sustine sanatatea  noastra, a tuturor.         

             Fac, in final, precizarea ca, in ceea ce priveste responsabilitatea, pe linie medicala, fata de moartea copilei de 4 ani, de la Bunesti-Averesti, voi formula public un punct de vedere, imediat dupa ce vom avea cu totii rezultatul medico-legal, precum si concluziile anchetei Colegiului Medicilor.  

                                                       Dr. Nelu Tataru-Senator PNL  
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

cetateanul X  | #790
Art.18 din Ordinul 1706/2007 nu desfiinteaza camerele de garda ci spune clar, daca stii sa intelegi, ca primirea urgentelor trebuie sa se faca numai prin CPU unde pacientul venit cu o urgenta este stabilizat,dupa care este trimis pe sectie.Daca pe sectia respectiva nu ar fi de garda un medic cine ar trata pacientul?
Adauga comentariu

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037046 (s)