vineri, 19 aprilie, 2024

Se fac planuri de amploare la Guvern: reașezare masivă a impozitelor și taxelor/ Surse

Distribuie:

Publicat:

Guvernul pregătește modificarea Codul Fiscal, iar asta se va traduce în schimbări majore în sistemul de taxe și impozite, dar se mizează și pe o colectare mai eficientă din partea ANAF.

În prezent, evaziunea fiscală este de 35%, dar obiectivul trasat celor de la ANAF este ca evaziunea fiscală să fie adusă sub 30%. În acest sens, ANAF va intra puternic în zonele cu un mare procent de ”economie la negru”. De asemenea, Guvernul urmărește ca prin radarul mărfurilor sau prin factura electronică să genereze o mai bună conformare.

În prezent, decalajul dintre cheltuielile bugetare și încasări este de aproximativ 13%, dar obiectivul Guvernului este să-l reducă drastic.

Reașezarea sistemului de taxe și impozite

În acest moment, încasările sunt la 27% din PIB, în timp ce cheltuielile statului sunt la 40%. Tocmai din acest motiv, Guvernul plănuiește o serie de modificări în sistemul de taxare.

Se vor elimina o serie de facilități fiscale, aceasta fiind și condiție impusă în PNRR. De asemenea, se va reevalua cota de TVA pentru anumite produse.

La nivel guvernamental se ia în calcul o reevaluare a impozitelor și taxelor locale, acestea fiind sub plafonul maxim și ar putea crește. De asemenea, impozitul pe locuințe va ține cont de valoarea acestora. Spre exemplu, dacă o persoană deține trei locuințe, dar toate sunt ieftine, nu va crește impozitul. În schimb, impozitul va crește pentru locuințele scumpe sau de lux.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img