marți, 19 martie, 2024

Se întamplă în Romania secolului XXI. Localnicii nu au drumuri asfaltate, bibliotecă pentru copii și își duc traiul de pe o zi pe alta, însă se vor „bucura” de un cinematograf

Distribuie:

Publicat:

Multe localităţi din ţară nu se ridică la standardele europene. Drumurile sunt neasfaltate, foarte multe locuinţe nu sunt branşate la gaz, nu au acces la curent electric, nu au sursa de apă în locuinţă etc. Discrepanţa dintre zonele rurale şi urbane sunt semnificative, iar de cele mai multe ori banii proveniţi din fonduri naţionale sau europene nu sunt investiți luându-se în considerare necesităţile. Mai multe comune din Iaşi au fost incluse începând cu 2020 pe lista pentru finanţarea construirii de cinematografe printr-un program al Companiei Naționale de Investiții, ce ține de Ministerul Lucrărilor Publice. În comunele Balş, Ciohorăni, Hârlău, Valea Lupui şi Voineşti vor fi construite cinematografe, deşi foarte multe străzi, până în prezent, nu au făcut contact nici măcar cu un strat de asfalt.

Comuna Balş este populată de 1500 de oameni. Aceştia trăiesc de pe o zi pe alta. Principala sursă de trăi este agricultura. Nu există canalizare şi nici branşare la gaz metan. În comună elevii nu au bibliotecă pentru a putea aprofunda şi studia suplimentar pentru consolidarea informaţiilor dobândite la cursuri. Unul dintre cei mai nemulţumiţi de vestea construcţiei cinematografului este chiar primarul. Acesta a declarat că proiectele pentru drumuri nu au fost aprobate, însă cel pentru sala de cinema, depus de fostul primar, a fost acceptat.

„Am aflat din presa locală, când m-au sunat jurnaliștii pentru un punct de vedere. Noi n-am găsit încă în primărie proiectul care a fost depus pentru cinematograf. Probabil a fost înscris de primarul care a fost înaintea mea, posibil în 2011. Atunci știu că s-au depus mai multe proiecte pentru cinematografe, săli de sport și altele.“, a declarat primarul comunei Balș.

„Suntem de râsul curcilor. Proiectul pentru drumuri nu mi-l aprobă. Am stat aproape jumătate de an să-l facem și am cheltuit peste un million de lei. Este vorba de construirea unui drum de 9 km prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). O să mergem prin noroaie până la cinema. Asta ne mai trebuia“, reclamă Vasile Acatrinei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img