marți, 16 aprilie, 2024

Se prabusesc penitenciarele! SUTE de detinuti au fost evacuati de URGENTA

Distribuie:

Publicat:

Saptamana trecuta Administratia Nationala a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgenta a Corpului A al Penitenciarului Iasi, acesta fiind clasificat inca de la inceputul anului 2017 in Clasa de risc seismic I si populat cu peste 450 de detinuti. Aceasta cladire de detentie, desi are un risc ridicat de prabusire si pune astfel in pericol viata personalului si a detinutilor pe care-i adaposteste, nu se afla pe lista de investitii si de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate ca situatia era cunoscuta de catre ministrul Toader. Corpul A al Penitenciarului Iasi are 5 sectii de detinere si este o constructie faraa fundatie cu parter si un etaj, iar in prezent inca mai este populat cu peste 100 de detinuti, nefiind posibila relocarea acestora in zona Moldovei, din lipsa de spatii.

Se estimeaza ca reabilitarea acestui corp de cladire ar costa aprox. 7 milioane de Euro, iar reconstructia aprox. 4,5 milioane de Euro, dupa reproiectarea pentru aprox. 250 de detinuti si cu respectarea standardului de 4mp/detinut.

In acest context, se reaminteste ca CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor si ca acest proces a fost subminat de catre actualul ministru Justitiei care a dispus reducerea la jumatate a investitiilor in modernizarea penitenciarelor, de la  7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55).

Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor – intre 370 si 550 de milioane de Euro – anuntata insistent de catre ministrul justitiei, acest caz demonstreaza ca investitiile in modernizarea penitenciarelor sunt blocate intentionat, desi astfel s-ar rezolva problema de fond a conditiilor de detentie. Cu 550 de milioane de Euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de cladire pentru cate 250 de detinuti cazati in conditii corespunzatoare, ceea ce ar insemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numarul total al detinutilor este de 22.830.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img