joi, 28 martie, 2024

Se schimba regulile! Populatia va fi protejata de marsaviile comise de E.ON!

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garantii in contractele incheiate pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piata unde se tranzactioneaza energia pentru consumatorii casnici.

Preturile pe PZU au ajuns la inceputul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, cand energia se tranzactiona pentru orele 18:00 — 19:00 la pretul de 680 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns sa denunte unilateral contractele pe care le aveau cu FUI (furnizori de energie electrica de ultima instanta), pentru a profita de preturile-record de piata spot. Acesti furnizori au preferat sa plateasca penalitatile prevazute in contractele pe care le denunta, mergand apoi sa vanda energia cu pret dublu sau chiar triplu pe piata spot.

‘In urma actiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul cresterii excesive a preturilor pe celelalte piete centralizate administrate de OPCOM SA, in special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultima instanta (parteneri in contractele incheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situatii in care participantii declarati castigatori in urma sesiunilor de licitatie organizate pe PCSU au notificat denuntarea unilaterala a contractelor de vanzare – cumparare incheiate pe aceasta piata (sau sistarea livrarilor de energie electrica aferente acestora), aceasta actiune fiind neconforma cu clauzele contractuale si cadrul de reglementare aplicabil’, explica reprezentantii ANRE.

Astfel, pentru descurajarea unor astfel de practici, a rezultat necesitatea modificarii si completarii Regulamentului de organizare si desfasurare a licitatiilor simultane cu pret descrescator pe piata centralizata pentru serviciul universal.

Modificarile vizeaza, in principal, introducerea garantiilor financiare de buna executie in contractele de vanzare – cumparare incheiate pe PCSU, ca masura suplimentara de reducere a expunerii furnizorilor de ultima instanta, adica cei care livreaza energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligatiilor contractuale de catre participantii declarati castigatori la licitatie, precum si penalizarea actiunilor de nerespectare de catre participantii declarati castigatori la licitatie a obligatiilor din contractele de vanzare-cumparare incheiate in urma licitatiilor PCSU.

Aceasta masura va duce si la ‘reducerea riscului de crestere a pretului energiei electrica platit de clientii finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectarii de catre participantii declarati castigatori la licitatie a obligatiilor din contractele de vanzare-cumparare incheiate in urma licitatiilor PCSU’, se mai arata in nota explicativa.

Totodata, partile sunt exonerate de orice raspundere pentru neindeplinirea partiala sau totala a obligatiilor ce decurg din contract, daca aceasta este rezultatul actiunii Fortei Majore.

Circumstantele de Forta Majora sunt cele care pot aparea pe perioada derularii contractului, in urma producerii unor evenimente deosebite cum ar fi calamitati naturale, razboi, embargou etc., care nu au putut fi luate in consideratie de parti la incheierea contractului sau care sunt in mod rezonabil in afara vointei si controlului partilor.

Partea care invoca Forta Majora trebuie sa notifice acest lucru in scris celeilalte parti in termen de 3 zile de la aparitia acesteia, cu confirmarea ulterioara a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie Forta Majora si cu estimarea duratei dupa care aceasta isi inceteaza efectele, se mai arata in proiectul de ordin al ANRE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img