sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Se solicita interventia IMEDIATA a Guvernului Orban! Se cere RADEREA actului care intra in vigoare la 31 decembrie

Distribuie:

Publicat:

Solicitare către Guvernul Ludovic Orban! Se cere abrogarea unei hotărâri a Guvernului Cioloș, care va intra în vigoare la 31 decembrie 2019.

Nostra Silva și Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România avertizează că în doar câteva zile, întreg sectorul forestier va intra într-un blocaj total, ca urmare a situației actuale privind HG 1004/2016, ce va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2019.

„Adoptată la 21 decembrie 2016, în ultima ședintă a Guvernului Cioloș, deși era evident că dezvoltările software nu vor fi gata și actul normativ nu va putea fi aplicat, HG 1004/2016 poate produce efecte dezastruoase pentru silvicultură și sectorul forestier.

Blocajul dezvoltărilor sistemului SUMAL a generat dificultăți majore în buna funcționare a administrațiilor silvice, dar concomitent și o lipsă de eficiență a actului de control pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. HG 1004/2016 va intra în vigoare peste câteva zile în condițiile în care dezvoltarea tehnica software a sistemului SUMAL încă nu este finalizată, ceea ce impune decizii urgente. Menționăm că HG 1004/2016 a fost adoptată cu ignorarea punctelor de vedere ale organizațiilor din sector și fără a exista dezvoltările software necesare implementării, înca din anul 2016.

Alternativele care se impun pentru buna funcționare a sectorului ferestier sunt:

abrogarea acesteia și elaborarea unei noi reglementări, cu o nouă viziune pentru paza pădurilor, urmărirea trasabilității și controlul provenienței legale a masei lemnoase, cu accent către prima punere a masei lemnoase în piață și ca sistem național suport pentru sisteme due-diligence proprii ale proprietarilor de păduri, administrații silvice și operatori economici, în sensul și în spiritul regulamentului european 995/2010 – EUTR.

modificarea de fond a HG 1004/2016, dificilă în condițiile în care termenul de intrare în vigoare este 01.01.2020.

prorogarea intrării în vigoare a HG 1004/2016.

Incă  din data de 11 noiembrie 2019  Nostra  Silva  și  Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România  au  transmis  către  Ministerul  Mediului,  Apelor și Pădurilor  o scrisoare prin care se atrage atenția asupra principalele probleme  ale  sectorului  forestier,  față de care considerăm că trebuie adoptate măsuri urgente și politici publice, luând în considerare inclusiv organizațiile profesionale și patronale.

Ne-am manifestat disponibilitatea pentru o colaborare permanent și deschiderea la dialog pentru rezolvarea acestor probleme și identificarea celor mai bune soluții  privind:

plata compensațiilor pentru pădurile incluse  în grupele  funcționale  T1  şi  T2,  plăţi prevăzute  în  Codul  Silvic la art. 97  lit. b),  prevedere  pusă în aplicare prin HG nr. 447/2017.

fundamentarea tehnică şi susținerea măsurilor care vor fi  finanțate în viitorul exercițiu PAC  2021-2027 prin planurile  naționale

deblocarea dezvoltărilor sistemului SUMAL.

clarificarea rezultatelor IFN privind cifra „volumului  dispărut” şi a corelărilor privind volumul de masă lemnoasă recoltat, respectiv tăiat ilegal, din fondul forestier național.

Din păcate,  domnul ministru  Costel  Alexe  a ingorat  solicitările  sectorului și propunerea unui dialog  cu organizațiile profesionale și patronale, iar astăzi suntem la  doar câteva  zile distanță de intrarea în vigoare a unei hotărâri, ignorată de-a lungul anilor și lăsată la voia întâmplării.

HG-1004/2016 ar bloca  activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase și utilizarea unor aplicatii software care nu există.

Igonarea efectelor intrării în vigoare a HG 1004/2016 este doar un rezultat al haosului administrativ din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care trebuia să integreze și  fostul Minister al Apelor și  Pădurilor. Comasarea  efectivă a Ministerului Mediului cu Ministerul Apelor și  Pădurilor trebuia să se realizeze printr-o hotărâre de Guvern care să stabilească atribuțiile și organigrama noului Minister! Dar această hotărâre de Guvern nu a fost dată, iar astăzi 27 decembrie 2019, la aproape 2 luni de la instalarea noului  Guvern, cele  două ministere continuă să funcționeze în paralel, fără a exista o organigramă,  fără ca personalul din fostul Minister al Apelor și  Pădurilor să fi fost preluat și cu o situație extrem de confuză din punct de vedere al finanțării activitătilor pentru întreg personalul din aceste structuri, care nu are alocații  financiare  separate în Legea  bugetului pe  2020 și în rectificarea bugetară pentru anul 2019, promovată de Guvernul Orban.

Acest haos administrativ aruncă astăzi în haos silvicultura și întreaga ramură a economiei forestiere prin intrarea în vigoare a HG 1004/2016! Suntem consternați de faptul că domnul ministru  Costel Alexe a fost preocupat doar să promoveze o viziune apocaliptică despre starea pădurilor, cu igonarea pozițiilor instituționale ale  I.N.C.D.S  –  Marin Dracea și ale Academiei de Științe  Agricole și Silvice, ale mediului universitar exprimate cu ocazia Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și  Economiei Verzi.

Implicațiile imediate ale acestei poziționari sunt:

o  indexare  internațională  a României  între țările cu risc foarte ridicat  de proveniență a resursei de lemn din tăieri ilegale cu afectarea capacității de export a întregii industrii  a lemnului, inclusiv industriei mobilei  din România.

Promovarea unei imagini de stat neguvernat pentru România pe plan internațional, din lumea a III-a, nu de tară europeană.

riscul  de declanșare  a unor  proceduri  de infrigement pentru  nerespectarea  EUTR.

pe  plan intern,  promovarea  unor  politici  care  pot  amplifica  criza  economică  din sectorul  forestier,  cu  potențial  de afectare  a aprovizionării  populației  cu lemn  de foc și  a industriei  lemnului în 2020.

Intrarea în vigoare a HG 1004/2016 are potențialul de a produce haos și blocaj în sectorul forestier. Cerem domnului ministru Costel Alexe să își assume răspunderea pentru haosul creat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și în întreg sectorul forestier. Cerem Guvernului Romaniei să se reunească și să  adopte măsurile necesare  pentru  evitarea  acestui blocaj!”, se arată înr-un comunicat semnat de Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România şi remis Bugetul.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img