News Flash:

SECETA face ravagii in judetul Vaslui

29 August 2016
1771 Vizualizari | 0 Comentarii
Culturi calamitate si sute de fantani secate Seceta excesiva instalata la nivelul judetului Vaslui, pe fondul lipsei precipitatiilor si ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, a afectat peste 10.000 de hectare de teren agricol, a declarat, vineri, directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu.

 Incepand cu luna august, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice si juridice, comisiile locale pentru situatii de urgenta de la nivelul primariilor se deplaseaza in teren, pentru a evalua culturile si gradul de afectare al acestora precum si nivelul estimativ al pierderilor, pana la aceasta data fiind inregistrate un total de 331 procese verbale.

 “In urma centralizarii tuturor informatiilor din procesele verbale pentru constatarea si evaluarea pagubelor, inregistrate la institutia noastra, suprafata totala afectata, este de 10.534 hectare. Cea mai afectata cultura este porumbul, cu suprafata de 4.374 de hectare, urmata de floarea soarelui cu 4.236 de hectare si lucerna cu 956 de hectare. Au avut de suferit si culturile de soia, sfecla de zahar sau livezile', a precizat directorul DAJ Vaslui.

Gradul de afectare al culturilor este cuprins intre 35 - 100%, iar nivelul estimativ al pierderilor, pe suprafata de 10.534 ha, este de 12.713.793 lei, cu o pierdere medie pe hectar de 1.206 lei. Valoarea pierderilor este calculata in functie de suprafata afectata, gradul de afectare si de costurile de productie facute pana la producerea fenomenului. Un numar de 456 de fantani din judetul Vaslui au secat, iar aproximativ 5.000 au debitul redus din cauza secetei inregistrate in ultima perioada, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vaslui.

 Datele au fost centralizate in urma situatiilor depuse de 44 dintre cele 81 de primarii din judetul Vaslui. „Din totalul de 12.565 fantani din judetul Vaslui, 4.805 au debitul redus, iar 456 sunt secate, conform datelor transmise de 44 de unitati administrative-teritoriale”, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Vaslui, Ionel Rosu.

In mai multe localitati din judetul Vaslui cetatenii au fost sfatuiti sa consume apa cu moderatie, pentru a se evita furnizarea apei potabile cu program. si reprezentantii Aquavas, furnizorul de apa din judetul Vaslui, au facut apel la populatie sa foloseasca apa strict pentru consumul casnic si sa evite udatul gradinilor sau alte activitati care presupun un consum mare de apa.


judetului vaslui gigel crudu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1093 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027911 (s)