vineri, 19 aprilie, 2024

SECETA! Temperaturi NEOBISNUITE pentru aceasta perioada

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca in perioada urmatoare Romania se va confrunta cu seceta pedologica, cele mai afectate fiind culturile tarzii de rapita, orz si grau. De asemenea, vremea continua sa se incalzeaza si se vor inregistra temperaturi peste normalul perioadei.

„La data de 06 Septembrie 2017, continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se situeaza in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata-SM, puternica-SP si extrema-SE), in cea mai mare parte a tarii. In Maramures, pe suprafete extinse din Banat si Crisana, in nordul si local centrul, sudul si sud-estul Transilvaniei, nordul, centrul, sudul, sud-vestul si izolat estul Munteniei, nordul Olteniei, centrul Moldovei, rezerva de umiditate a solului prezinta valori satisfacatoare (AS), apropiate de optim (ApO) si izolat optime (AO)”, conform sursei citate.


Astfel, pe terenurile agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, „procesele vegetative ale plantelor vor fi stanjenite”, inregistrandu-se ingalbenirea sau uscarea prematura a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, izolat fiind posibila deprecierea starii de vegetatie, indeosebi la culturile tardive, informeaza Mediafax.

„De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate”, conform ANM.

Potrivit prognozei agrometeorologice, valabila de miercuri pana in 12 septembrie, vremea va fi mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari.

„Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 12…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16…31°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8…20°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura”, mentioneaza sursa citata In ceea ce priveste aspectul pluviometric, vor aparea precipitatii predominant sub forma de ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img