marți, 16 aprilie, 2024

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, despre noua strategie de securitate informațională

Distribuie:

Publicat:

Spațiul informațional va deveni una dintre prioritățile cheie ale noii versiuni a Strategiei de securitate națională a Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, într-un interviu acordat publicației Rossiiskaia gazeta, scrie RIA Novosti.

Potrivit spuselor sale, în ultimul timp pentru Rusia a devenit actuală problema apariției unor noi amenințări:

– folosirea tehnologiei IT pentru a interveni în treburile interne ale Rusiei;

– creșterea considerabilă a numărului de atacuri informatice asupra resurselor informaționale rusești;

– tendința corporațiilor transnaționale de a întări controlul asupra resurselor informaționale ale internetului;

– răspândirea la scară largă a informațiilor incorecte;

– creșterea infracționalității cu folosirea tehnologiilor digitale.

”Apariția mai activă a acestor amenințări a determinat necesitatea formării unei noi priorități de strategie națională – securitatea informațională. Punerea ei în practică trebuie să asigure suveranitatea țării în spațiul informațional”, a explicat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Patrușev a subliniat că Moscova se pronunță pentru dezvoltarea colaborării interstatale în acest domeniu și pentru crearea unui regim global de drept internațional, capabil să asigure reglementarea acestei sfere de activitate.

Lupta împotriva denaturării istoriei

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a adăugat că, de asemenea, noua strategie va viza apărarea valorilor spirituale și morale, precum și a memoriei istorice pe fondul tentativelor de distorsionare a acesteia.

”Pe lângă bunăstarea materială a cetățenilor ei, viitorul Rusiei depinde și de modul în care vom reuși să păstrăm spiritualitatea și moralitatea, tradițiile, de cum vom reuși să transmitem tinerei generații memoria despre trecutul eroic al strămoșilor ei”, a spus el.

Potrivit afirmațiilor sale, apărarea valorilor spirituale și morale, a culturii și a memoriei istorice este indicată în strategie drept una dintre principalele priorități.

Falficarea faptelor istorice, a adevăratelor cauze și rezultate ale celui de-al Doilea Război Mondial, aruncarea asupra URSS-ului a responsabilității pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial sunt fapte criminale prin însăși esența lor, a subliniat Patrușev.

”Astăzi, când martori în viață ai tragediilor celui de-al Doilea Război Mondial rămân cu fiecare an tot mai puțini, diferiți pseudoistorici și falsificatori se simt din ce în ce mai în largul lor. Extrem de regretabil este faptul că, în multe țări, munca lor se desfășoară și la comanda statului. În unele dintre ele istoria a fost într-atât de distorsionată, încât soldații sovietici sunt numiți ocupanți, sunt justificate acțiunile fasciștilor și sunt glorificați criminalii naziști”, a adăugat Patrușev.

Potrivit spuselor sale, este vorba inclusiv despre Ucraina.

”Incapabil să rezolve problemele sociale și economice, Kievul îi sprijină pe radicali și naționaliști, de pe buzele politicienilor și militarilor ucraineni se fac auzite tot mai des declarații militariste, ce amplifică întreaga campanie despre ”amenințarea rusă”. În același timp, partenerii lor occidentali închid ochii la renașterea nazismului în Europa, ascunzându-se în spatele tezei conform căreia elemente radicale există în orice stat”, a arătat el.

Patrușev a catalogat drept inadmisibilă punerea semnului de egalitate între cei care și-au dat viața pentru libertatea Patriei și criminalii naziști.

RIA Novosti amintește că, în aprilie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat noua versiune a Bazelor politicii de stat a Rusiei în domeniul securității internaționale a informațiilor. Printre principalele amenințări în document sunt consemnate atât diferite probleme privind utilizarea celor mai noi tehnologii, cât și încercările de ingerință în treburile interne

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img