News Flash:

Secretarul general al NATO 'urecheaza' Germania: 'Berlinul trebuie sa-si onoreze promisiunea de crestere a cheltuielilor militare''

2 Aprilie 2019
597 Vizualizari | 0 Comentarii
media 149396980534886300

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Germania, în calitate de stat membru al Alianţei, trebuie să-şi onoreze promisiunea de creştere a cheltuielilor militare, relatează AFP, amintind că subiectul este unul generator de tensiuni cu administraţia americană, potrivit agerpres.ro.

'Mă aştept de la Germania să-şi respecte angajamentul asumat împreună cu toţi ceilalţi aliaţi din NATO', a declarat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la sediul din Bruxelles al Alianţei, cu o zi înaintea plecării sale la Washington.

Miniştrii de externe ai celor 29 de stat aliate se vor afla miercuri şi joi la Washington, pentru o reuniune prilejuită de împlinirea a 70 de ani de existenţă a NATO şi la care subiectul 'împărţirii poverii' cheltuielilor ar urma să fie evocat încă o dată.

'Mă aştept (ca germanii) să-şi respecte angajamentele în materie de cheltuieli', a continuat Stoltenberg, menţionând că Berlinul 'a supus la NATO un plan naţional în care descrie cum va majora în mod concret cheltuielile de apărare cu 80% într-un deceniu'.

În 2014, statele NATO s-au angajat ca, la orizontul unui deceniu, cheltuielile lor militare să atingă ţinta de 2% din PIB.

În 2018, doar şapte state atinseseră acest obiectiv, Franţa şi Germania situându-se sub prag.

În urmă cu două săptămâni, Germania a anunţat că prevede după 2020 o scădere a cheltuielilor sale de apărare ca procent din PIB, care vor trece de la 1,37% în 2020 la 1,29% în 2022 şi 1,25% în 2023.

Aceasta ar însemna că Berlinul şi-ar rata propriul obiectiv de a aduce aceste cheltuieli la 1,5% din PIB în 2025.

Ambasadorul SUA la Berlin, Richard Grenell, a apreciat ca 'îngrijorător' faptul că guvernul german lucrează la revizuirea în scădere a nivelului 'deja inacceptabil' al bugetului său militar.

După instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump i-a acuzat în mod repetat pe aliaţi că îşi asigură securitatea pe cheltuiala Statelor Unite.

Potrivit unui studiu publicat în februarie de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS, International Institute for Strategic Studies), SUA au cheltuit în 2018 pentru apărare aproape 650 miliarde de dolari, faţă de bugetele totale de 250 miliarde de dolari ale aliaţilor europeni din NATO.

Jens Stoltenberg va fi primit marţi de Donald Trump, iar a doua zi va pronunţa un discurs în Congresul american.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0998 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034493 (s)