News Flash:

Secretarul General ONU Antonio Guterres candideaza la un al doilea mandat

12 Ianuarie 2021
160 Vizualizari | 0 Comentarii
media 149742736466627800

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în vârstă de 71 de ani, şi-a anunţat la Naţiunile Unite candidatura la un al doilea mandat de cinci ani pentru perioada 2022-2026, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, relatează AFP potrivit Agerpres.

Antonio Guterres a anunţat preşedinţia Adunării Generale şi a Consiliului de Securitate că este "disponibil pentru un al doilea mandat ca secretar general al ONU dacă aceasta este voinţa statelor membre", a declarat purtătorul său de cuvânt în briefingul său de presă cotidian.
Potrivit unor diplomaţi, Guterres i-a anunţat vineri pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în privinţa dorinţei sale, în cadrul unui dejun organizat la sediul misiunii Chinei la ONU.

Diplomatul portughez fiind apreciat de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, anunţul său nu a provocat o opoziţie specială în acest stadiu, potrivit diplomaţilor citaţi.

Este o tradiţie ca secretarul general al ONU să-şi exercite cele două mandate autorizate în fruntea organizaţiei şi dorinţa exprimată de Antonio Guterres nu este o surpriză.

Mai multe ONG-uri au criticat în cazul său angajamentul scăzut în favoarea drepturilor omului, ceea ce Antonio Guterres, adept al diplomaţiei de culise, a infirmat, dând asigurări că a discutat despre acest lucru la cel mai înalt nivel în cadrul discuţiilor cu liderii lumii.

"Dacă Antonio Guterres vrea un al doilea mandat ca şef al ONU, ar trebui să se angajeze în aplicarea apelului său la acţiune în privinţa drepturilor omului", a reacţionat pe contul său de Twitter Louis Charbonneau, din cadrul ONG-ului Human Rights Watch.

Primul mandat al fostului premier portughez şi fost Înalt comisar ONU pentru refugiaţi (2005-2015), născut la 30 aprilie 1949, se încheie în decembrie. Membrii Consiliului de Securitate şi ai Adunării Generale urmează să decidă în cursul anului dacă doresc sau nu rămânerea sa în funcţie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1382 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025537 (s)