vineri, 29 martie, 2024

Sedentarismul poate avea efecte extrem de nocive asupra inteligentei

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat de cercetatorii Universitatii din Leicester releva faptul ca activitatile sedentare, precum condusul, afecteaza activitatea creierului, avand efecte negative asupra nivelului de inteligenta al indivizilor, potrivit The Independent.

Condusul pentru mai mult de doua ore pe zi reduce in mod constant coeficientul de inteligenta, arata studiul efectuat de cercetatorii britanici. Conform cercetatorilor, activitatile sedentare, precum condusul sau urmaritul televizorului, pot reduce scorul testelor IQ, scrie Gandul. 

„Ştiam deja ca daca stam in fata volanului mai mult de doua ore pe zi, putem avea probleme de inima. Acest nou studiu indica faptul ca aceasta activitate este rea si pentru creier deoarece activitatea intelectuala este scazuta in timpul orelor de condus”, a declarat Kishan Bakrania, cercetator al Universitatii din Leicester.

Cercetatorii au analizat stilul de viata a peste 500.000 de britanici cu varste cuprinse intre 37 si 73 de ani, in timpul carora au fost efectuate teste de inteligenta si de memorie.

Astfel, cei care counduceau mai mult de doua, trei ore pe zi aveau rezultate mult mai slabe in testele de inteligenta decat cei care duceau un stil de viata mai activ. Rezultate similare au avut si cei care urmaresc televizorul in mod regulat pentru cateva ore zilnic. 

Cu toate acestea, Bakrania a sugerat ca folosirea calculatorului creste activitatea creierului. „Aptitudinile cognitive sunt stimulate in cazul persoanelor care folosesc calculatorul zilnic. Cand te uiti la televizor, creierul este mai putin solicitat, insa operatiunile efectuate pe calculator stimuleaza activitatea creierului”, a adaugat Bakrania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img