marți, 16 aprilie, 2024

Sedinta comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Moldova, la Neptun

Distribuie:

Publicat:

Guvernele Romaniei si Republicii Moldova vor avea, marti, o sedinta comuna, in statiunea Neptun, condusa de prim-ministrul Victor Ponta si prim-ministrul moldovean Valeriu Strelet, sedinta la care se vor stabili noile proiecte comune ale celor doua state.

Reuniunea celor doua guverne a fost decisa cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Chisinau, in 27 august, cand au fost stabilite prioritatile pentru agenda bilaterala in urmatoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane euro.

Membrii celor doua guverne vor stabili in sedinta de la Neptun noile proiecte ce vor fi finantate in baza acestui acord. O atentie speciala va fi acordata continuarii proiectelor de infrastructura in domeniul energetic, pentru asigurarea interconectarii sistemelor nationale electrice si de gaze naturale, precum si in domeniul transporturilor, prin proiectarea si realizarea unor noi poduri peste Prut. De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din Romania la viitoare privatizari in diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregatite pentru a fi analizate in cadrul sedintei vizeaza domenii ale agriculturii si protectiei mediului, dar si sprijin in dezvoltarea domeniului sanatatii, prin extinderea serviciului de interventie de urgente in Republica Moldova.

O componenta speciala din programul de asistenta financiara acordata de Romania va fi domeniul invatamantului. Este preconizata continuarea proiectelor de constructie de gradinite, in special in mediul rural, precum si extinderea programelor de burse pentru studiu in Romania, cu precadere pentru specializari neacoperite in Republica Moldova.

De asemenea, vor fi stabilite prioritatile de sprijin pentru pregatirea in Romania a specialistilor din administratia publica. Ministrii economiei vor propune initierea de actiuni comune de promovare comerciala externa si acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale in mai multe raioane din Republica Moldova.

O alta tema care se va pune in discutie, marti, este legata de faptul ca Guvernul Romaniei urmareste cu preocupare situatia financiara dificila prin care trece in prezent Republica Moldova si incurajeaza initiativele Guvernului de la Chisinau pentru asanarea si stabilizarea sectorului bancar precum si pentru incheierea unui acord cu FMI.

Totodata, este de asteptat ca pe agenda convorbirilor in plen, in cadrul intalnirilor separate ale prim-ministrilor Victor Ponta si Valeriu Strelet precum si in discutiile sectoriale ale ministrilor de resort, sa fie incluse aspecte recente ale evolutiilor in parcursul european al Republicii Moldova precum si teme regionale de actualitate care preocupa cele doua tari.

“Reprezentantii Guvernului Romaniei vor exprima sustinerea puternica pentru continuarea parcursului catre Uniunea Europeana al Republicii Moldova si indemnul la consolidarea stabilitatii politice, economice si sociale, in baza normelor si exigentelor europene privind functionarea statului de drept si a mecanismelor democratice”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Executivului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img