vineri, 29 martie, 2024

Sef ANM: Iarna anului 2017 ar putea fi crunta. Un fenomen meteo extrem va paraliza toata tara pentru doua saptamani

Distribuie:

Publicat:

Florinela Georgescu, director executiv la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a adus lamurrii cu privire la posibilitatea existentei unor alte fenomene meteo neobisnuite in perioada ramasa din toamna cat si in iarna ce urmeaza, la Adevarul Live. Florinela Georgescu a vorbit si despre fenomenele meteo extreme ce au avut loc in ultimele luni. 

„Deocamdata traversam o perioada mai linistita, din pacate mai rece, dar putem spune ca toamna s-a instalat cu adevarat. Altfel, temperaturile nu sunt cu mult sub cele care ar trebui sa fie in aceasta perioada. In a doua parte a saptamanii viitoare, vor fi ploi dar nu sub forma de furtuna. Pe masura ce vom avansa spre sezonul de iarna”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

„Nu putem omite faptul ca octombrie poate aduce temperaturi mai calde. Estimarile sezoniere indica pentru ambele luni, octombrie si noiembrie, o temperatura medie peste cele din ultimele decenii. In estimarile sezoniere nu putem prognoza episoadele cu vreme severa”, a completat aceasta. 

„Avem si o estimare pentru decembrie, care nu arata foarte rau. Precipitatiile ar putea fi mai multe pe partea de sud si de centru. Ca fenomene extreme in aceasta perioada exista posibilitatea sa avem precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare”, a precizat meteorologul, adaugand ca cele mai timpurii brume apar in luna octombrie, in timp ce in trecut, primul viscol puternic a aparut in noiembrie.  

Potrivit meteorologului, sunt sanse ca in lunile octombrie si noiembrie sa ninga, mai ales ca astfel de manifestari s-au semnalat deja in anumite zone. „Nu trebuie sa excludem posibilitatea de a avea precipitatii mixte la munte”, a precizat Georgescu.  

Un fenomen periculos pentru soferi poate fi bruma.  

„Prima masura trebuie luata la nivelul autoritatilor locale, pentru ca fiecare comuna stie ce probleme are”, a declarat Florinela Georgescu. Aceasta spune ca locuitorii nu trebuie sa favorizeze fenomenul inundarilor pe langa case. „Trebuie sa avem rezerve de alimente, de combustibil”, a spus meteorologul. 

„Daca ne uitam la anul 2017, au fost episoade de vreme severa, au fost furtuni de vara cu grindina de dimensiuni foarte mare, care au inceput din luna aprilie, au fost foarte multe episoade cu descarcari electrice. Acest fenomen meteo provoaca cele mai multe victime. Pe urma am vazut foarte multe fenomene severe cand a venit toamna, trecerea a fost facuta foarte brusc. Si acele furtuni de vara nu au mai fost la locul lor, apoi faptul ca masa de aer cald a ramas sub estul europei. Un factor decisiv pentru ce s-a intamplat in Timisoara si in Vestul tarii s-a datorat contrastului termic”, a explicat Florinela Georgescu.  

Faptul ca am dat un Cod rosu de canicula a fost o premiera, la sfarsitul lunii iunie. „Putem continua in acelasi stil al premierelor, nu trebuie sa ne mire foarte tare daca vor mai fi astfel de manifestari severe in urmatoarele luni”, a spus meteorologul.  

Potrivit acesteia, un viscol de 36 de ore poate paraliza tara pentru doua saptamani. „Primele semnale dinspre climatologi si privesc ce se intampla la tropice, la poli si interpreteaza primele semnale, spun ca semnalele sunt discordante si impreuna interpretate lasa posibilitatea de a avea treceri rapide de la episoade cu vreme severa la episoade cu vreme mai blanda. Personal prefer sa evit sa spun ca iarna este grea”, a precizat Georgescu. 

sursa: Adevarul

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img