vineri, 29 martie, 2024

Seful diplomatiei americane si liderii TALIBANILOR, FATA IN FATA – Intalnirea in PREMIERA are loc la Doha, Quatar

Distribuie:

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a sosit luni la Doha, în Qatar, unde va avea pentru prima dată întrevederi cu lideri ai talibanilor, la trei săptămâni după semnarea unui acord istoric deja ameninţat, notează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul de stat american "se va întâlni cu responsabili ai talibanilor, printre care mollahul Baradar, şeful echipei lor de negociatori, pentru a-i îndemna să respecte în continuare acordul semnat luna trecută", a declarat purtătoarea sa de cuvânt.

Întâlnirea urmează să aibă loc la baza aeriană din apropierea aeroportului din Doha, unde avionul delegaţiei americane a aterizat venind din Afganistan.

Anterior, Mike Pompeo a efectuat o vizită inopinată la Kabul pentru a pune presiune pe liderii politici afgani ca să depăşească divergenţele lor şi să instaleze un guvern de uniune în măsură să angajeze negocieri de pace cu talibanii.

Statele Unite au semnat la 29 februarie la Doha un acord cu talibanii care prevede o retragere totală a forţelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul de la Kabul.

Negocierile interafgane sunt în întârziere, precum şi schimburile de prizonieri dintre Kabul şi talibani prevăzute de acord, în timp ce violenţele continuă în Afganistan.

Mike Pompeo a asistat la ceremonia de semnare a acordului, dar nu s-a întâlnit personal şi nici nu s-a salutat cu negociatorii talibani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img