joi, 28 martie, 2024

Seful guvernului spaniol din timpul tentativei de secesiune a Cataloniei, martor in procesul liderilor separatisti

Distribuie:

Publicat:

Mariano Rajoy, şeful guvernului spaniol în timpul tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, va fi audiat ca martor pe 26 februarie în procesul a 12 foşti lideri separatişti catalani, a anunţat marţi Curtea Supremă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Fostul lider conservator va fi audiat la ora locală 16,00 (15,00 GMT), în cursul celei de-a şaptea zi de audieri în cadrul acestui proces istoric, al cărui principal acuzat, Oriol Junqueras, fost adjunct al şefului executivului catalan, riscă 25 de ani de închisoare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri.

Aflat la guvernare în Spania în timpul celei mai grave crize din cei 40 de ani de democraţie ai ţării, Rajoy a suspendat autonomia Cataloniei pe 27 octombrie 2017 şi a destituit executivul regional separatist al lui Carles Puigdemont după votarea în parlamentul catalan a unei declaraţii unilaterale de independenţă.

Soraya Saenz de Santamaria, fostă adjunctă a şefului guvernului spaniol, care era responsabilă cu relaţiile cu regiunile, va fi şi ea audiată ca martor pe 27 februarie, precum şi foştii miniştri Cristobal Montoro (Finanţe) şi Juan Ignacio Zoido (Interne).

Şeful executivului din Ţara Bacilor, Inigu Urkullu, care a avut rolul de mediator între Barcelona şi Madrid în punctul culminant al tensiunilor, va fi audiat pe 28 februarie, precum şi primarul Barcelonei, Ada Colau (de stânga).

Marţi, în cea de-a patra zi de audieri în procesul început pe 12 februarie, acuzarea l-a audiat pe inculpatul Jordi Turull, fost purtător de cuvânt al executivului lui Carles Puigdemont.

Procesul are puternice repercusiuni politice, în timp ce Spania intră într-o perioadă electorală foarte încărcată, cu alegeri legislative anticipate, municipale, europene şi regionale în mai puţin de o lună.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img