vineri, 19 aprilie, 2024

Seminte de mac: beneficii pentru inima, digestie si fertilitate

Distribuie:

Publicat:

Timp de secole, macul a fost folosit ca plantă medicinală, fiind considerat un remediu tradiţional. Atât seminţele de mac, cât şi uleiul oferă numeroase beneficii pentru sănătate, de la tratarea durerilor de cap şi tusei, până la astm şi insomnie. Iată câteva beneficii uluitoare ale seminţelor de mac.

Sunt bogate în nutrienţi şi antioxidanţi

Similar altor seminţe, seminţele de mac sunt bogate în fibre, grăsimi vegetale şi numeroşi nutrienţi. 9 grame de seminţe de mac oferă:

Calorii: 46

Proteine: 1.6 grame

Grăsimi: 3.7 grame

Carbohidraţi: 2.5 grame

Fibre: 1.7 grame

Mangan: 26% din necesarul zilnic recomandat

Cupru: 16% din necesarul zilnic recomandat

Calciu: 10% din necesarul zilnic recomandat

Magneziu: 7% din necesarul zilnic recomandat

Fosfor: 6% din necesarul zilnic recomandat

Zinc: 6% din necesarul zilnic recomandat

Tiamină: 6% din necesarul zilnic recomandat

Fier: 5% din necesarul zilnic recomandat

Seminţele de mac sunt bogate în mangan, un element important pentru sănătatea oaselor şi coagularea sângelui. Acest mineral ajută organismul să utilizeze aminoacizii, grăsimile şi carbohidraţii. Totodată, seminţele pot fi presate la rece pentru a produce ulei de seminţe de mac care, la rândul său, este bogat în omega-6 şi omega-9. De asemenea, uleiul de seminţe de mac conţine şi cantităţi mici de omega-3 şi acid alfa-linolenic. 

Pot conţine compuşi care ameliorează durerea

Macul conţine morfină, codeină, tebaină şi alţi alcaloizi din opiu cunoscuţi pentru eliminarea durerii, calmare şi proprietăţi de inducere a somnului. Aceşti compuşi de cele mai multe ori se regăsesc în medicamente farmaceutice folosite în acest sens. 

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img