Timp de secole, macul a fost folosit ca plantă medicinală, fiind considerat un remediu tradiţional. Atât seminţele de mac, cât şi uleiul oferă numeroase beneficii pentru sănătate, de la tratarea durerilor de cap şi tusei, până la astm şi insomnie. Iată câteva beneficii uluitoare ale seminţelor de mac.
Sunt bogate în nutrienţi şi antioxidanţi
Similar altor seminţe, seminţele de mac sunt bogate în fibre, grăsimi vegetale şi numeroşi nutrienţi. 9 grame de seminţe de mac oferă:
Calorii: 46
Proteine: 1.6 grame
Grăsimi: 3.7 grame
Carbohidraţi: 2.5 grame
Fibre: 1.7 grame
Mangan: 26% din necesarul zilnic recomandat
Cupru: 16% din necesarul zilnic recomandat
Calciu: 10% din necesarul zilnic recomandat
Magneziu: 7% din necesarul zilnic recomandat
Fosfor: 6% din necesarul zilnic recomandat
Zinc: 6% din necesarul zilnic recomandat
Tiamină: 6% din necesarul zilnic recomandat
Fier: 5% din necesarul zilnic recomandat
Seminţele de mac sunt bogate în mangan, un element important pentru sănătatea oaselor şi coagularea sângelui. Acest mineral ajută organismul să utilizeze aminoacizii, grăsimile şi carbohidraţii. Totodată, seminţele pot fi presate la rece pentru a produce ulei de seminţe de mac care, la rândul său, este bogat în omega-6 şi omega-9. De asemenea, uleiul de seminţe de mac conţine şi cantităţi mici de omega-3 şi acid alfa-linolenic.
Pot conţine compuşi care ameliorează durerea
Macul conţine morfină, codeină, tebaină şi alţi alcaloizi din opiu cunoscuţi pentru eliminarea durerii, calmare şi proprietăţi de inducere a somnului. Aceşti compuşi de cele mai multe ori se regăsesc în medicamente farmaceutice folosite în acest sens.