marți, 16 aprilie, 2024

Semne ale carentelor din organism

Distribuie:

Publicat:

Iritatiile pielii, crampele, furnicaturile, buzele crapate sunt doar cateva dintre semnalele de alarma pe care le trage organismul atunci cand exista o carenta, un deficit de vitamine sau de minerale.

Este, practic, modalitatea prin care corpul tau incearca sa iti spuna ca ii lipsesc anumite substante nutritive esentiale.

Pofte
Atunci cand organismul este vulnerabil, apar poftele. Pofta de dulciuri apare cand organismul este stresat sau obosit. Atunci are nevoie de serotonina pentru a se reechilibra si „cere” dulciuri, care lupta impotriva instalarii depresiei si a anxietatii.

Pofta exclusiva de ciocolata, in schimb, semnaleaza un deficit de magneziu. Lipsa de calciu poate fi transmisa printr-o dorinta brusca de a manca alimente grase, iar pofta de alimente sarate indica o carenta de sodiu in organism. De asemenea, nevoia de sare poate fi si semnul unei deshidratari puternice.

Pofta de carne poate ascunde o carenta de fier, iar cea de alimente acre ar putea indica o dischinezie biliara. Pofta de gheata, de asemenea, indica tot o carenta de fier.

Buze si colturi ale gurii crapate

Aparitia crapaturilor la nivelul buzelor, dar si in colturile gurii ar putea semnala o carenta de fier, zinc si o parte din vitaminele B – B2, B3 (niacina) si B12.
Deficitul apare, de obicei, in cazul persoanelor vegetariene, care nu beneficiaza de un aport suficient de fier, zinc si vitamine din gama B-urilor. De asemenea, aceste carente pot aparea si in timpul curelor de slabire.

Respiratie urat mirositoare
Halitoza sau respiratia urat mirositoare poate avea mai multe cauze. In primul rand, poate fi una de natura stomatologica. Mai exact, isi poate avea originile chiar in cavitatea bucala propriu-zisa. Daca aceasta cauza este exclusa, ea poate semnala si un deficit de vitamina B6, zinc, magneziu, propolis sau chlorofila.

Acnee
Cosurile aparute pe obraji, brate, coapse si fese nu sunt doar consecinta unor dereglari hormonale, ci ar putea semnala si o carenta de acizi grasi esentiali, de vitaminele A, E, B2, B6, C, niacin, biotin, zinc, lecitina, metilsulfonilmetan, acid retinoic topic.

Piele iritata
Pielea rosie, iritata, uneori chiar solzoasa si caderea parului sunt semnale ale unei carente de biotina. Adica vitamina B7, care, fiind solubila in apa, nu ramane in depozite in organism.

Furnicaturi, intepaturi si amorteala
Amorteala extremitatilor, insotita uneori de intepaturi sau de furnicaturi este pusa in legatura cu nervii periferici si terminatiile lor de la nivelul pielii si arata o lipsa a vitaminelor B6, B1, un deficit de antioxidanti, niacina, magneziu/calciu, acizi grasi esentiali.

Crampe musculare
Aparitia crampelor musculare, ceea ce este cunoscut popular drept carcei, niste junghiuri dureroase in gambe sau la degetele picioarelor, reprezinta semnalul carentei de: magneziu, calciu si potasiu.

Unghii opace
Atunci cand unghiile devin opace, iar pe suprafata lor apar pete sau linii albe ai putea avea un deficit de zinc si de vitamina B6.

sursa:sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img