joi, 25 aprilie, 2024

Semne care anunta prezenta parazitilor in organism

Distribuie:

Publicat:

Se estimeaza ca 80% dintre persoane prezinta parazitoze intestinale, boli care, in timp, duc la un organism slabit si predispun la o serie de alte boli. Parazitii sunt organisme care folosesc alte corpuri vii pentru a se hrani si a supravietui. Se pot multiplica in organismul uman, fiind suficient un singur invadator pentru a se declansa o infectie grava. Parazitii pot supravietui la om in: sange tesut intestine sistemul limfatic. Printre cel mai frecvent intalnite manifestari ale prezentei parazitilor la oameni sunt: constipatie, diaree, schimbari in consistenta materiilor fecale sau o usoara senzatie de diaree care dureaza mai mult de doua saptamani. Infectiile grave cu viermi pot obstructiona coledocul si tractul intestinal, astfel ca scaunul va fi eliminat inconstant si cu dificultate.

Parazitii care traiesc in partea superioara a intestinului subtire pot determina aparitia flatulentei si a balonarii. Simptomele se amplifica cand sunt o persoana consuma alimente greu de digerat (fasolea, fructe si legume crude). Simptomele gastrointestinale pot fi de durata si se pot manifesta cu intermitenta, timp de mai multe luni sau ani. Durerile si inflamatia muschilor pot fi determinate de leziuni ale tesuturilor cauzate de raspunsul imun al organismului ca urmare a prezentei parazitilor. 

 Unele tipuri de viermi intestinali se ataseaza la mucoasa intestinelor. Pentru a supravietui, acestia extrag nutrientii de la gazda umana. Mai ales cand sunt prezenti in numar destul de mare, acestia pot determina pierderi de sange suficiente pentru a declansa un deficit de fier. Toxinele viermilor au efect deprimant asupra sistemului sangvin uman si provoaca anemie care, in cazuri extreme, se poate agrava, incat se ajunge si la cancer de sange. 

Impactul cu toxinele eliberate de viermi asupra sistemului nervos duce la tulburari de somn, tulburari ale tonusului muscular. Infestarile cu viermi pot provoca si unele boli neurologice (de la iritatie nemotivata, dureri de cap, ameteli, la ticuri nervoase si chiar convulsii epileptice), sindrom de oboseala cronica si tulburari mentale. Scrasnirea anormala a dintilor si incordarea maxilarului a fost observat in cazuri de infectii parazitare, mai ales in timpul somnului. Scaderea sistemului imunitar .Toxinele produse de viermi slabesc sistemul imunitar, impiedicand procesul de vindecare a multor boli. Parazitii deprima functia sistemului imunitar prin scaderea secretiei de imunoglobulina A, lasand organismul vulnerabil la infectii bacteriene si virale. Alte semne ale unei invazii a parazitilor: boli ale aparatului respirator, pneumonie, reactii alergice sub forma de eruptii cutanate; cresterea in greutate, apetit excesiv, pierdere in greutate; gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare; diabet, epilepsie, acnee, migrene, boli de inima sau cancer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img